Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Toва е старият блог на Радан Кънев (известен още като The Hobbit из политическите форуми на родината). Тук се съхраняват архивни статии, постинги и изобщо различни позиции, някому дори интересни... Новият дневник на Радан е на radankanev.blogspot.com
Автор: thehobbit Категория: Политика
Прочетен: 892563 Постинги: 186 Коментари: 1374
Постинги в блога от Март, 2007 г.
2 3  >  >>
"Основните политически противници" БСП и Бай Бойко отново се оказаха на един акъл, ако става дума за замитане на мафиотски следи и облагодетелстване на комсомолски бизнес от типа "Овча кожа"


БСП се извъртя за чистотата и “благослови” смяна на Вълка с “Икуест”
Новият концесионер получи и парцел в Панчарево 


Красен Николов

22 Март 2007

 

image

Политическата група на БСП в Столичния общински съвет (СОС) се обърна на 180 градуса и се отказа от досегашната си позиция за разваляне на концесионните договори за почистването на София. Това стана след среща в четвъртък с изпълнителния директор на инвестиционния фонд “Икуест” Георги Крумов, който изкупува концесията от досегашния й собственик Румен Гайтански (Вълка).

Миналия месец Крумов се оплака лично на премиера Станишев от поведението на червените общински съветници, които обаче и след това  продължиха да настояват за разваляне на концесията, а не за прехвърлянето й на нов собственик. 

(От Медияпул )

Естествено, нищо в злокачествения принцип на концесията няма да се промени. Хранилката в боклука преминава от едни познати мутри в далеч по-добре прикрити червени "инвеститори", гражданите на София продължават да хрантутят ченгесарската мафия. 

Какво се е случвало на срещите на "чуждестранния инвеститор" със странно туземно име Крумов със Серьожата и със столичните комуняги, не можем да знаем. Тези срещи се провеждат на тъмно

Само за да допълним картинката на галопиращото фаворизиране на комсомолците Equest от властта: 

За да е пълна палитрата от събития около Георги Крумов, СОС му даде и парцел от 400 кв. м в “Панчарево” срещу 40 евро за кв/м. Това стана с две гласувания като при първото градският парламент отхвърли предложението, а при второто след призив на Пламен Илиев (“Демократи за София”) продажбата мина.

Нищо ново.
Категория: Политика
Прочетен: 2128 Коментари: 2 Гласове: 0

... или да се върнем на един стар разговор за марихуаната. Toй е тук, кеширан от Google. 

Но нека започнем от наколните жилища. Защото мнозинството участници в разговора за тракерите са по-млади от мен, т.е. нямат спомени от времената на историческия материализъм...

И тъй, до 1989г. (а може би до Юлския пленум от "87) копирните машини, известни повече като "Ксерокси", бяха под строг контрол. Във всяко предприятие, разполагащо с копирна машина  (а те не бяха много), имаше нарочно ченге, което да следи кой, кога и защо ползва ксерокса. Подаваше се молба до ченгето за ползване на ксерокса - кой документ ще се копира, в колко бройки, кому са нужни копията. Ниско долу, в дясно, се отбелязваше - "отпечатано в ... екз., копирано в ... екз.". 

Защо ли? 

Ами за да не вземе счетоводителката Сийка да разпространи позиви срещу Бай Тошо или  "самиздатски"  материали на руски език. Или да снима списание "Огонек" (произнася се Аганьок и значи огънче) - защото тогава руската преса беше по-свободна от нашата. 

Всички тези работи - позиви, "самиздати" и "Аганьок" бяха тогава illegal content, или нещо подобно... И комунистическото, кадесарско решение на проблема беше ясно - филтрираме копирните машини. 

Комунягата няма отношение към прогреса. Той обича лесните решения - няма "Ксерокс", няма проблем. По този повод (във връзка с марихуаната), написах това: 

Преди месец в Пловдив две момичета убиха своя приятелка. Една от версиите е, че става дума за проява на ревност, основана на интимна хомосексуална връзка. Може би решението е отново да криминализираме хомосексуализма???
Всяка седмица по българските села пияни съседи се стрелят с ловни пушки и се колят с брадви.
Да въведем наказание за пиянство? За притежаване на брадва? За живеене на село?

Повечето хора, които предлагат подкупи, разполагат с пари. Очевидно – нали това предлагат.
Да затворим хората с пари на топло??
Всички хора, които приемат подкупи, разполагат с власт. Очевидно – нали затова им ги предлагат.
Да затворим хората с власт на топло.

Не ми казвайте, че преувеличавам. Това вече се е случвало.
Само напомням.

И си поръчвам четвърта бира.
Засега е законно.

Нормалният човек еволюира, той съобразява модела на упражняване на властта с достиженията на науката, на техниката, на обществената мисъл. Не е нужна революция, а просто разумни реформи. 

Но Явор Колев и неговите господари не са нормални хора. Те са от онези ченгета, които контролираха ксероксите. Те така мислят. И затуй въпросът е политически. 

Това не е спор за тракерите, а за начина на упражняване на Властта ...

Ще попитате, най-сетне, какво общо има Terry Pratchett ? Ами който го е чел, той ме разбира. Но има и още нещо: 

Аз притежавам "пиратски копия", т.е. сканирани изображения на всички книги на Тери. Барбар с картинките на Джош Кирби и на Пол Кидби. Но не съм пропуснал да си купя нито една негова книга. Половината съм си ги купил и на английски, и на български. Защото в чантата ми винаги има една негова книга, а останалите гордо красят библиотеката ми. 

Защото си струва. 

Както си струва да гледаш Star Wars в Арена-Люлин, а не в www.arenabg.com . 

Aко не правиш говна, с други думи, не те е страх от пиратите и от копирните машини. С извинение за израза.

Категория: Политика
Прочетен: 10608 Коментари: 30 Гласове: 1
Последна промяна: 23.03.2007 12:13
Приятели ме помолиха да напиша по-подробно мнението си за събитията около затварянето на торент сайтовете през миналата седмица. Аз самият имах нужда да прочета някое по-обективно мнение, и за улеснение сам го написах преди това. 

Техническата информация и някои от същностните заключения в материала дължа на Dzver, чийто безценен блог препоръчвам на всички читатели. 

Ето и текста: 

 

 

1. Същност на обмена на файлове чрез торент програми

 

Дейността на ГДБОП през изминалата седмица представлява натиск за затваряне на т.нар. “торент-тракери”, т.е. интернет страници, изградени на база на специфичен софтуер за обмен на торент файлове. Тези програми, изграждайки уебсайтове, осигуряват възможност на регистрирани потребители на интернет да обменят информация, която се намира единствено на техните лични компютри. “Тракерът” съхранява единствено ограничена идентификационна информация (хаш) на файловете, които се намират на личните компютри на потребителите.

 

“Торент-тракерът” не е забранена програма и няма никаква причина да бъде забранена по действащото българско законодателство. Тя не е изградена чрез нарушение на авторски права върху програмните кодове (сорсове), върху приложни програми, интерфейс или оформление (дизайн). Сама по себе си торент-програмата (тракер) е напълно законна.

 

Насилственото затваряне на торент-тракерите е директно нарушение на Конституцията на Р България:

 

« …Чл. 40. (1) Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура.

(2) Спирането и конфискацията на печатно издание или на друг носител на информация се допускат само въз основа на акт на съдебната власт, когато се накърняват добрите нрави или се съдържат призиви за насилствена промяна на конституционно установения ред, за извършване на престъпление или за насилие над личността. Ако в срок от 24 часа не последва конфискация, спирането преустановява действието си.

Чл. 41. (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала…» .

 

2. Участници в обмена на файлове чрез торент програми

 

В обмена чрез торент програми участват: Собственик/администратор на интернет сайта, изграден от торент-тракера, ъплоудъри или лица, които имат права да споделят нова информация от своите компютри и съответно – да качват “хашове” на сайта, лийчъри или лица, които използват тракера, за да добиват информация и сийдъри или лица, които споделят информация, която са добили, но като използват “хашове”, качени само и единствено от ъплоудърите.   Всички торент-тракери осъществяват строг контрол върху ъплоудърите, за да не допускат качването на хашове към забранена информация (i.e. детска порнография, расистки материали и т.н.), която се намира на компютъра на потребителя. Тракерите обикновено имат система за известяване за нарушени авторски права и когато получат съобщение от титуляр на авторско право, преустановяват нарушението.

 

Сийдърите и лийчърите обменят информация, но не споделят цели файлове (например .avi филмови файлове, а само части от тях от различни източници). Тези участници се наричат с общото име “пиъри”, т.е. свързани лица. Ако един потребител добива информация, той едновременно я добива и от лийчъри и от сийдъри, същевременно я и споделя. Мнозинството от тях нямат възможност да се осведомят дали информацията, която споделят, има защитени авторски права или не. По-съществено е, че те влизат в пряк контакт помежду си и извършват взаимен обмен на информация.

 

 

3. Извършвани нарушения на авторски права (АП) при обмен на файлове чрез торент програми; Лица, извършващи нарушенията.

 

При използването на обмен на файлове чрез торент-тракер е възможно, без да е необходимо, да се допуснат нарушения на права на авторите на споделяните произведения. Типичен пример са допусканите нарушения на:

 

«…Чл. 97 от ЗАПСП

…………

12. (нова - ДВ, бр. 99 от 2005 г.) запаметява под цифрова форма в електронен носител филми или други аудио-визуални произведения, музикални произведения, изпълнения, звукозаписи, записи на филми или други аудио- визуални произведения…»

 

Нарушението по т.12 се извършва често от «лийчъри», т.е. от лицата, които добиват споделената от други лица информация. Естествено, във всеки отделен случай контролните органи следва да установят дали е налице виновно поведение на лицето, както и дали действието му не попада под някоя от хипотезите на законно използване на обекти на авторско право:

 

«…Чл. 24. от ЗАПСП(Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:

1. (доп. - ДВ, бр. 99 от 2005 г.) временното възпроизвеждане на произведения, ако то има преходен или инцидентен характер, няма самостоятелно икономическо значение, съставлява неделима и съществена част от техническия процес и се прави с единствената цел да позволи:

а) предаване в мрежа чрез посредник, или

б) друго разрешено използване на произведение;

 

……………………

……………………….

………………………

           ………………………

9. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели;

………………………

11. предоставянето на достъп на физически лица до произведения, намиращи се в колекциите на организации по смисъла на т. 9, при условие че се извършва за научни цели и няма търговски характер;

………………………………».

 

При преценката дали е налице поведение с характер на «свободно ползване» или нарушение, е много съществен обемът на споделената информация. За тази цел торент тракерите (или по-точно използваните при обмена торент-клиенти като BitComet и т.н.) имат т.нар. « коефициент», отразяващ съотношението между придобита и споделена информация. Този коефициент в общия случай е под 1.00 и максимум до 1.5, т.е. всеки потребител виртуално предава изтеглената информация на средно 1 друг човек, но «виртуален», сглобен от стотици парченца.

 

При всяко положение противоправното запаметяване от «лийчър» на обекта на авторско право е деяние, за което единствено нарушителят може да носи наказателна и/или административна отговорност. Да се вменява на собственика на «тракера» съучастие е напълно недопустимо, тъй като няма единство на деянието нито от обективна, нито от субективна страна. В общия случай «лийчърът» добива информация, без да знае или да е длъжен да знае дали информацията представлява обект на авторски права и кой е техният титуляр. При някои системи на тракери, всички "пиъри" са познати или приятели.

 

«…Чл. 97 от ЗАПСП

…………

13. (нова - ДВ, бр. 99 от 2005 г.) предлага по безжичен път или по кабел достъп на неограничен брой лица до произведението, обекта по чл. 72 или до част от него по начин, позволяващ този достъп да бъде осъществен от място и по време, индивидуално избрани от всеки от тях;…»

 

Нарушението по т.13 може да се извършва единствено от т.нар. «ъплоудър» и то единствено в случай, че на собствения му компютър има информация, обект на чуждо авторско право.  Дори и в този случай, «ъплоудърът» трудно попада под хипотезата на този текст, защото той е в състояние да контролира както потребителите на информацията, така и времето, в което те да имат достъп до нея. Изключително трудно е да се определи конкретен «ъплоудър» на дадена информация, тъй като всички потребители споделят помежду си малки части от файловете.

В днешната си редакция, т.13 от чл. 97 ЗАПСП предвижда защита срещу т.нар. сървъри с незаконно съдържание, но не и срещу обмена на дани чрез торент-тракерите.

Естествено, сред «ъплоудърите» има лица, които извършват умишлена дейност по разпространение на авторски произведения, но това е въпрос на конкретно доказване във всеки отделен случай.

 

 

3.1. Престъпления срещу авторските права.

 

Само част от възможните нарушения на авторските права (в т.ч. и от т.нар. “интернет пиратство”) са съставомерни според действащия НК (чл. 172А и сл. от НК). Всички нарушения срещу интелектуалната собственост изискват пряк умисъл на дееца, който не е налице в нито един от случаите на поведение на “сийдърите” и “лийчърите” при торент обмена. “Сийдърът” дори не осъществява компютърна команда или друго волеизявление, за да започне да споделя добитата информация – това е присъща функция на използваните програми (десетки разновидности), а не следствие на волята на потребителя. Собствениците на торент-тракерите не осъществяват нито един състав на НК. Естествено, в немалко случаи, собствениците на торент-тракери съхраняват информация, която е обект на авторски права, в своите сървъри. Важно е да се държи сметка, че това деяние няма нищо общо с поддържането на тракера и подлежи на отделно доказване чрез изземване на съответните носители, а не чрез спиране на легалния информационен   поток.

 

4. Дейност на ГДБОП и правни основания на дейността.

 

Важно е да се отбележи, че органите на ГДБОП не извършват дейност по издирване на нарушители на авторски права, на носители на информация, която е обект на авторско право, а още по-малко на лицата, които декодират (“рипват”) легалните носители и така стават първопричина за “интернет пиратство”.

Дейността на ГДБОП се свежда до противозаконен административен натиск за спиране на дейността на напълно законните тракери и ограничаване на използването на законния софтуер, който ги обезпечава.

Друга изцяло противозаконна дейност на ГДБОП е административен натиск срещу големите, първични снабдители (провайдъри) на интернет като БТК, насочен към т.нар. филтриране на информацията. По този начин, чрез държавен натиск върху частни лица се ограничава ползването на тракерите, в т.ч. и за изцяло законни и дори полезни цели, които съвременните технически устройства и програми позволяват.

Тази дейност е насочена не срещу “пиратите”, т.е. нарушителите на авторски права, а срещу техническите достижения, които улесняват разпространение на информацията. Това е флагрантно нарушение на Конституцията на Р България, което би постигнало целите си само и единствено чрез забрана на интернет комуникациите или поставянето им под пълен административен контрол и цензура.

 

4.1. Правни основания по  ЗАПСП. Такива основания органите на ГДБОП намират в чл. 98 и сл. от ЗАПСП, които предвиждат улеснена (в сравнение с НПК) процедура за изземване на доказателства и на носители на нелегално съдържание. Доколко тези текстове, приети през 2005г., отговарят на нормите на Конституцията, е отделен въпрос.

Но е важно да се отбележи, че цитираните разпоредби дават права на Министъра на Културата, които по никакъв начин не могат да бъдат свързани с образуване на наказателно производство и установяване на престъпни деяния. Нито едно доказателство, събрано по този ред, не може да послужи пред наказателния съд. Налага се изводът, че този ред се използва само и единствено за сплашване на собствениците на тракерите, тъй като изземване на устройствата им води до сериозни загуби за дейността им. Отделно е абсурдно ГДБОП да бъде използвана за дейности, които не водят до разкриване на организирани престъпни групи, а за констатиране на дребни нарушения.

 

4.2. Правни основания по  НПК. Дейността на ГДБОП би трябвало изцяло да се подчинява на нормите на НПК, защото единствено по реда на НПК  могат да се установяват престъпни деяния и да се разкриват организирани престъпни групи, което е в крайна сметка смисъла на съществуването на тази служба.

Извършените през изминалата седмица показни акции обаче не бяха обезпечени със заповеди за претърсване и изземване, издадени от Съда по реда на чл. 160 и сл. от НПК. Тяхната единствена цел беше демонстративно задържане на лица, които  са собственици на торент тракери, за сплашване на участниците в обмена на информация чрез торент програмите.  Не може да се твърди a priori, дали тези лица извършват или не престъпна дейност. Сигурно е, че те не я извършват чрез торент сайтовете, защото собственикът на такъв сайт не участва в обмена на информация. Показателно е, че редът, по който се събират “доказателствата”, изключва успешно провеждане на наказателно производство, следователно целта на “мероприятието” не е разкриване на престъпление и осъждане на дееца.

 

5. Фактически отношения зад “атаките” срещу торент тракерите.

 Реалната цел на дейността на ГДБОП е ограничаване на обмена чрез торент тракери с незаконни средства, в услуга на конкретни бизнес интереси. Всички показни кампании на службата се дължат на “жалби” от “Амотера БГ” ООД или свързани с това дружество лица, които имат права за платено разпространение на филми по интернет. Многократно представители на тази фирма са изразявали в медиите “задоволството” и “одобрението” си за дейността на ГДБОП и са призовавали собствениците на сайтове за обмен на информация да се обърнат към тях за сключване на лицензионни договори за разпространение на продукцията от филми по интернет.

“Амотера БГ” ООД и свързаните с нея лица имат безспорни права и законни интереси за преустановяване на “пиратския” трафик на филми по интернет, както и за разпространение на платена продукция. В този стремеж няма нищо отрицателно, тъй както е ясно, че нарушителите на авторски права трябва да бъдат издирвани и санкционирани според действащите закони.

Смущаващи са, обаче, два факта. Фирмата изразява задоволство от напълно противозаконната дейност на ГДБОП, която не води до залавяне и осъждане на нито един “пират” – разпространител на филми с нарушени авторски права, както и че тази фирма е монополист на българския пазар и единствена има правата да разпространява “легална” продукция. Изглежда, че “Амотера БГ” ООД няма никакъв интерес от доказване на евентуална престъпна дейност на собствениците на големите тракери, тъй като се стреми да ползва огромната им, готова потребителска мрежа за разпространение на филми.

От друга страна, собственик на “Амотера БГ” ООД е фирмата “Амотера лимитид”, регистрирана на Британските Вирджински острови. Няма никакви данни за лицата, които стоят зад тази фирма, нито правен способ за снабдяване с такава информация. Тясното сътрудничество между монополиста “Амотера БГ” ООД и органите на ГДБОП, които ограничават обмена на информация без всякакво съобразяване с действащите закони и без всякакъв резултат в разкриване на истинските престъпници, води до подозрения за нерегламентирани контакти. 


МИТИНГЪТ Е ПРЕМЕСТЕН ЗА СЪБОТА, 24 МАРТ В ЮЖНИЯ ПАРК, тъй като Бай Бойко се притеснява да не настинем от лошото време в четвъртък.

Категория: Политика
Прочетен: 73803 Коментари: 97 Гласове: 0
Последна промяна: 21.03.2007 17:49

На пръв поглед всичко е точно ... 

Приемани са дарения от здравно-осигурителни фондове и болнични заведения, което не е фактическо (???) закононарушение. Не, не е. 

Но е голяма свинщина. Сигурно и Здравната каса е участвала във финасирането на кампанията. Ако не пряко, то косвено. Докато финансирането от болници е само (???) скандал, то финансирането от осигурителни фондове е доста интересен скандал. 

Нека проследим собствеността и управлението на някои от най-големите (от общо 13) фонда: 

1. "Дженерали ЗАКРИЛА здравно осигуряване" АД:  до 2006г. собственост на Добромир Гущеров, 
imageедин от лидерите на т.нар. "едър патриотичен бизнес", депутат от БСП, в момента миноритарен акционер. Член на СД е някой си ... Константин Тренчев. 
image

2.  "Здравноосигурителен институт" АД:  собственост на групировката "Лева груп" и "Застрахователна компания Левски-Спартак", известни като едни от последните мохикани на силовото застраховане у нас. 

3. "Здравноосигурителна компания Здраве" АД: свързана с МАККАП 

Холдинг на бизнесмена Максим Димов и кандидата за член на комисията по архивите на ДС Евтим Костадинов (БСП, бивш директор на РДВР-Добрич). 
image

image

4. "ЗАД ДЗИ" АД:   Очевидно собственост на покойния "банкер" Емил Кюлев. Доста интересен факт - до 2005 изпълнителен член на УС на дружеството е Радослав Гайдарски. 
image

5. "Обединен здравноосигурителен фонд Доверие" АД:
доскоро известен основно с факта, че изпълнителен директор е легендата д-р Мими Виткова (или както обичаха да се псуват лекарите през 90-те "Мимка ти Виткова")... 
image
Това кратко резюме само подшушва чия ли кандидатура са финансирали тези здравни фондове ... Нищо сериозно. 

Сериозното е, че "социалният" президент, "социалната" партия и "социалният" министър Гайдарски са яко оплетени в корпоративна мрежа, чиито интереси изглеждат доста несъвместими с общественото здравеопазване. 

Въпросът е: "Губят или печелят Първанов, Гайдарски, Гущеров, Виткова и т.н. от провала на общественото здравеопазване?"

Естествено, състоянието на здравеопазването е много по-широкообхватен въпрос. Според много мнения, "общественото" здравеопазване е вредно и/или излишно (моето мнение не е тъй крайно). 

Тук говорим само за един сектор от "Сивата зона" между бизнеса и политиката в България...

Категория: Политика
Прочетен: 2593 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 14.03.2007 16:47


Факт 1.: 

БСП ще създаде вътрешнопартийна комисия за разследване на публикациите срещу Борисов в САЩ за връзки с мафията. 

Дотук добре. Управляващите разследват далаверите на "основния си противник" (смеееееееех), човекът, който се зарича, че ще ги свали от власт през 2009-та... 

Ооооообаче: 

Статията в американското издание "Кънгрешънъл куортърли" е откровено антибългарска по своя характер, не се основава на доказателства и обижда България, смята президентът Георги Първанов. 

И тъй, БСП започва да  рови боклука под политическия чадър шлифер на ментора си, за да изследва една "откровено антибългарска" информация. На всичкото отгоре Гоце изрично натъртва, че под шлифера няма доказателства, т.е. няма какво да се разследва. 

В цялата комедия остава неясно дали наистина в БСП има желание за разследване на нечистоплътното съдържание по шлифера на "Президента на всички българи"...

Категория: Политика
Прочетен: 1727 Коментари: 1 Гласове: 0
2 3  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: thehobbit
Категория: Политика
Прочетен: 892563
Постинги: 186
Коментари: 1374
Гласове: 2389
Архив
Блогрол