Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2007 16:38 - През Сирищник на гости на Сталин в Ковачевци - град Музей
Автор: thehobbit Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5093 Коментари: 6 Гласове:
1



Дааа, без майтап - вчера посетих Ковачевци, родно село на Жоро Тарабата (известен още като Жорж Зиду) и жив музей на социализЪма. 
Място, в което от сгради, хора и нрави лъха на онова специфично безвремие, което в последните години на комунистическия режим очерта добре познатата ни разруха на материята и ценностите на обществото. 

Препоръчвам пътя от Перник през Батановци, който осигурява преминаване само на 3 (три) километра от славното село Сирищник, в което е израсъл бащицата на днешните управляващи - несполучилия келнер от Балкантурист Гоце(в) Първанов

Ковачевци не е по-голямо от времето, когато са ви мъкнали там да гледате къщата на баба Парашкева. Само населението е позастаряло, също както и галошите на краката и каскета на главата. Бойният дух си е налице. На последните избори са гласували около 80 души - 62 от тях за Гоце. 

Ето и малко гледка от площада: 
image



image

Тези сгради в стил късен червен кич пустеят и се рушат, с усилното съдействие на общинарите, които полагат неимоверни усилия да спрат настъплението на частния бизнес. Е, май успяват ... 

Ето я и общината: 

image


и 
image

Попаднах и зад стените на тази музейна сграда, по мраморните коридори, застлани с ония  килимчета, по които се разхождаха музейни експонати от онова време. 

Виден общински лидер (познайте от коя партия ) със звучното и смислово натоварено име Сталин Едикойси морно провлачваше крак през фоайето, намъкнал неизбежния кофражноскроен бозав костюм с широка червена вратовръзка, стигаща току-над шкембето. 

Пътуването ми - както може би сте се досетили - беше по работа. Работа не свършихме (пък и професионалната тайна не ми позволява да влизам в детайли), но от познавателна гледна точка беше полезно. Мога да ви уверя, че поне три закона и още десетина нормативни акта не действат на територията на града-музей. 

В замяна на което действа доброто старо правило - "Ние сме на власт, ние сме Закона", което в далеч по префинения си вариант от епохата на френския абсолютизъм звучало "La loi - c"est moi" 

image Tъй е било през XVIII век 

и тъй 

image

... през ХХ век.



Тагове:   сталин,


Гласувай:
1



1. анонимен - култово!
28.01.2007 21:56
Радане, изми ли после фотоапарата със спирт :)
П.
цитирай
2. thehobbit - Повече от култово е всичко,
29.01.2007 12:20
... което по принуда премълчавам:')

Снимах с телефона, та не посмях да използвам спирт. Почистих го с формалин, защото там е на почит балсамирането...

Майтапа настрана - тия сладури са ИЗКЛЮЧИЛИ от общинския съвет редовно избран съветник (сигурно единствения от опозицията). Ей тъй - гласували, изключили го и го изгонили от заседанието.

По челния пример на Жорж Зиду от '47. Само дето не са го обесили...
цитирай
3. sparhawk - хахаа
29.01.2007 20:18
невероятен материал!!! евала!
цитирай
4. анонимен - Ами да им целува ръка,
05.02.2007 23:20
че не са го обесили на мегдана :)

Тия са луди, за психиатрия са! И тази "случка" я няма в никаква централна "медия". Нещастници! Но не е за чудене - като им видиш най-личния сирищниковец на какво прилича...
П.
цитирай
5. анонимен - аполитическата гледна точка
17.02.2007 22:35
Хе хе...на мен пък ми допада атмосферата там, а в Сирищник даже мисля живея след време, ако цивилизацията не се пренесе там с пълна сила и не опропасти това толкова спокойно и живописно място, където съм снимала с часове. Всъщност и в 2те местенца има доста романтика, в която виждаш червено извращение. Политика хубаво, комунисти айде, ама не позволявай това да ти пречи да се наслаждаваш на на някакви съвсем прости неща, превръщайки ги в сложноскроени соц козни.
цитирай
6. анонимен - Ковачевци
24.02.2007 22:37
Абе пич аз съм от Ковачевци и не съм съгласен с теб че цялото население живее със старите комунистически идеали.Ние младите хора се опитваме да променим малко нещата но никой не ни подкрепя.Явно така е по-добре за всички.
Иначе и ние искаме като нормални хора да работиме нормална работа,да получаваме нормални заплати и да живееме в нормално общество,а не да ходиме да работиме в София,Перник и т.н.
А който не вярва че сме готини да заповяда и да се убеди на място.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thehobbit
Категория: Политика
Прочетен: 892508
Постинги: 186
Коментари: 1374
Гласове: 2389
Архив
Блогрол