Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2007 18:39 - Странджа - размисли и ... снимки
Автор: thehobbit Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1862 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 16.07.2007 18:46


Миналата седмица прекарах на път от ж.к. Слънчев бряг и Несебър до Лозенец и Синеморец.
Първото - по работа, второто - активна почивка.

И това казва почти всичко.

В Несебърско за почивка вече не става. И това не го казвам аз, а НВ Пазарът. Прекрасното време от началото на юни насам, огромната, неизчерпаема леглова база, хилядите  "атракциони" и неограниченото предлагане на услуги имат за резултат ... най-слабия сезон в района на Несебър, откак градът се помни.
Видях го с очите си - по заведенията сервитьорките от дневната смяна пият с колежките си от нощната смяна, а барманите свалят всички сервитьорки. Идилия ...
В квартирите, а и в "луксозни" апартаменти се настаняват строителни работници за по 5лв. на легло на вечер. Промоциите достигат 10 лв. на легло в 4-звезден хотел... Активният сезон миналата година беше ... 17 дена. Тази сигурно ще е 14.

На Юг от Маслен нос катастрофата все още не е настъпила - активното строителство се задържа (засега!) в рамките на населените места, цените се покачват ежегодно със стабилни темпове (около 10% средно на година), увеличават се посещенията от заможни български туристи (които май са предпочитаната клиентела по нашето Черноморие. Вече...).

В един интересен материал в блога си, Nio разглежда спора за защитените територии единствено като конфликт между местното население и еколозите, между перпсективите пред гаргите и пред хората.

Oтдавна писах, че не приемам тази антитеза и разглеждам нещата в доста по-сложна комбинация от конфликти на интереси.

(Вж. и много интересен материал от Илиян Василев за "веригата на добавената бедност").
В никакъв случай не съм склонен да приема, че свръхзастрояването, издъхването на инфраструктурата и унищожаването на природата са интерес на местното население, че са елемент от някакъв процес на развитие и прогрес на района и на общността. Хората имат нужда от качествена инфраструктура и прозрачно градоустройствено планиране - това добавя стойност както на имотите им, така и на инициативите им.

Обратно - продажбата на селскостопански земи на хора, близки до местната власт, които променят предназначението им и ги застрояват с мастодонти, е пълна декапитализация на местното население, извличане на добавената стойност от спекуланти и дългосрочно компрометиране на цели области.

Пример: За 2ч. гребане с каяк по долината на Велека платих 30лв. - колкото нощувка в качествена квартира/евтин хотел.

Съхранената природа е изключителна даденост, неизчерпаема и носеща постоянни доходи на всеки инизиативен местен жител. Тя повишава цената на собствеността и на всички съпътстващи туристически услуги. Обратно - Властта има интерес от пряка корупция, свързана с промяна на режима на земята, извънредни регулации, незаконни разрешения.
И в държавите с най-висок индекс на индивидуална совобода ограниченията за запазване на архитектурните и природни дадености за драконовски.


Естествено, въпросът не е само в потенциалните печалби.  Има неща, които не се купуват с пари:

image

image

image

image

Пък и, честно казано, никой не трябва да е безразличен към изчезването на това растение:

image

И на тази природа:

image

Ето и един адвокат, който е съвсем добронамерен към хората от Странджа и им желае само здраве и богатство:

image

... но пък е убеден, че те ще загубят и парите си, и себе си, ако допуснат да се застрои това:

image

Ето и една кръчма в Синеморец, в която ми смъкнаха две ризи от гърба, напълно заслужено (фантастична рибена чорба и рибен сач от 7 вида риба в разкошна атмосфера):

image

И за финал - блатото на Аркутино, на връщане към София:

image

image


За епилог, мнението на една истинска акула (а не селски перач на наркодолари) в областта на недвижимите имоти:

Не следя пазара в България ежедневно, но виждам, че има една огромна кампания за привличане на британски инвеститори в България. Но има много неопитни предприемачи, не се прави достатъчно планиране, няма инфраструктура. Хората от целевата група за този продукт са от категорията хора със средни доходи, които често губят.

................................................

 Но като цяло последното нещо, което бихте искали да видите, е масово строителство с ниско качество, което всъщност ще прогони хората от това, за което те в началото са дошли.



Тагове:   Странджа,


Гласувай:
0



1. ivoberov - Преди години - да кажем около четири ...
17.07.2007 16:32
Преди години - да кажем около четири бях на Слънчев Бряг и Несебър, срещах се с тамошните хора и им обяснявах, че всичко, което правят е глупаво, че със строителството си унищожават тъкмо това, което привлича хората.
Те много се обидиха и дори ме намразиха за това, което им казах.
Икаха да строят. Дори искаха Несебър да изпадне от списъка на Юнеско, за да строят още повече.
Мисля, че глупостта и алчността и получават заслуженото. Дори изпитвам леко злорадство-
цитирай
2. thehobbit - Kaквото имаш,
17.07.2007 16:36
... го смяташ за даденост. Когато го загубиш, осъзнаваш ценността му.

Не е нужно да си китайски мъдрец, за да стигнеш до този извод. Дори не е нужно да се казваш Johnny Cash, който има фантастична песен по темата.

Можеш просто да си софийски пияница и да разсъждаваш за черния си дроб.
цитирай
3. greenpower - Радане, бъди добър, дай линк...
17.07.2007 19:52
... към песента на Johnny Cash.
цитирай
4. nobug - бетона
19.07.2007 23:35
Много точна статия. Щеше ми се да имах времето сам да я напиша.

Тук е мястото да направя отметката, която бих направил, ако аз бях автора:

На всички е очевадно, че "клиентите", закупили нискокачествен продукт (пошло строителство в особено големи мащаби), ще си отидат рано или късно. И мълвата за това ще се разнесе и потока ще секне. Тогава ще престане това безчинство по нашите "курорти".
За съжаление, тогава... ПРИРОДАТА НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ. Или ще й трябват отново стотици години, за да се съвземе. А това е лошо за нас, хората. За нашите деца и за техните деца.

Но... явно ламонията на днешните лапачи е толкова силна и така ги заслепява, та не могат да видят какво всъщност причиняват.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thehobbit
Категория: Политика
Прочетен: 894692
Постинги: 186
Коментари: 1374
Гласове: 2389
Архив
Блогрол