Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2006 15:59 - Нова десница - ІІІ или покана за разговор с Nio
Автор: thehobbit Категория: Политика   
Прочетен: 1831 Коментари: 2 Гласове:
0



Умишлено пропускам лешоядите:)))

Този постинг засяга въпроса "Каква десница (а в мой стил "Каква реформистка платформа) е нужна в България. 

Цитирам фрагменти от наш разговор: 

Nio: "Просто вижданията ми за икономическата политика са твърде десни.Класически либерализъм,австрийска икономическа школа,Хайек,Мизес,laissez-faire и разни такива щуротии. Не съм и оригинален.ИПИ,БОИС и няколко електронни медии от години ги приказват тия работи.А пък Красен Станчев от кръглата маса. Какъв е ефекта?СДС завърши управлението си с около 42% преразпределение.
Е това е прекалено левичарско за разбиранията ми.

Все пак гласувам за СДС поради липса на истински пропазарна партия." 


Хобит: " Nio, самостоятелна пропазарна партия няма почти никъде. На моменти такива са били английските и американските консерватори, но дори при тях не е постоянно състояние. Libertarian Party в САЩ е маргинална като резултати - тя е по-скоро клуб за натиск върху републиканските кандидати.

Хората с твоите разбирания навсякъде се стремят да влияят на съществуващи десни партии. Очевидно в СДС има такова крило (все пак Мартин Димитров е депутат, Георги Ангелов за малко не влезе) т.е. ти имаш очевиден политически избор, след като "това е най-важното" :)))" 


Разговорът очевидно ще продължи. 
Аз не съм привърженик на идеите за тотална икономическа свобода (в т.ч. премахване на държавния монопол върху печатане на парични знаци например) и съм на мнение, че те са една утопична постановка

Но съм убеден, че в България трябва да има много повече икономическа свобода. Не толкова данъчни намаления, колкото освобождаване от административен натиск и съответна феодална зависимост на бизнеса.




Тагове:   нова,   десница,


Гласувай:
0



1. nio - Не знам какво наричаш „тотална и...
28.10.2006 15:05
Не знам какво наричаш „тотална икономическа свобода” но явно бъркаш класическия либерализъм с някои идеи на анархо капитализма.
Правителството в „малката държава” си има съвсем определени функции. То трябва да поддържа правова държава и стабилна валута. За останалото не трябва да се пречка.За да подържа стабилна валута,естественно не може да няма участие върху „производството на пари”.Част от физическия процес , може да се поеме и от частни фирми с цел намаляване на разходите по емисииите.Това е което съм чел.Противниците на пазара,обаче вземат половината от истината,скриват другата и започват да я размахват като плашило.Също както някога са плашили че като дойдат комунистите жените щели да станат общи.:-))

Но преди да дойде на дневен ред как да се намалят разходите от емисия на парични знаци,има да извървим дълъг път докато стигнем държавите в десятката по индекс на икономическа свобода.

За какво е този индекс?
Има правопропорционална зависимост между индекса и икономическия растеж.Страните в ЕС също се развиват,но ние трябва да ги стигнем.По лесно би било ако вървяха „назад”,ама...

Като задача от малките класове.
Два влака се движат с различна скорост.Втория да речем, че се движи с малко по-голяма скорост.Та кога задния влак ще застигне предния,при положение че е 45год назад и 17 встрани от първия?
Оптимистичните отговори са за около 50 год ако не увеличи скороста на задния влак.

Това което от години пиша е единственно как задния влак да ускори скороста и да стигне първия.

Дори някоя идея да е екзотична,тя ще е частица от стотиците други продиктувани от здравия разум и пренебрегнати от досегашните правителства,вкл и това на СДС.СДС завърши управлението си с 42% преразпределение и при позициониране на политическата карта съвсем спокойно се нарежда някъде към социалдемократите в левицата на ЕС.

Друго за което пиша е какво е Ляво и Дясно.Дясно ли е ако някой се самоопредели като такъв или скача срещу БСП./кой не скача е червен)/.Ами то и съвремените европески левици са антикомунисти ама са си леви.Въпроса е още по-наложителен след ориентирането на БСП по посока ЕС и НАТО.
И при положение, че десните не поемат към една наистина дясна икономическа политика,политика на икономическа свобода и намалено преразпределение,какво ги различава в реалното управление от БСП?

Ами ако в това управление БСП мине по на дясно от управлението на СДС и Костов?Въпроса ми е основателен,защото Орешарски на там води нещата,а има и подкрепа.Е има и противници като Масларова,но пък здравния министър няма аналог с предишните си колеги.

Това го пиша не заради спора.Какво мисля аз не е толкова важно.Важното е че на десните не им останаха аргументи.Дори аргумента за досиетата увисна,защото СДС не ги отвори.
Важното е и че всичко това се забелязва от обществото.Ако курса,риториката и идеологията на десните не се смени,ни очаквт дълги червени времена.

И от многото пазарджийски приказки,какво все пак е „Икономическа свобода”!?

Ключовите съставки на икономическата свобода са:

индивидуалният избор

доброволната размяна

свободната конкуренция

защитата на личността и собствеността.

Икономическата свобода изисква правителствата да се въздържат от много дейности, които се намесват в личния избор, доброволната размяна и свободата на участие и конкуренция на трудовите и продуктовите пазари.

Икономическата свобода се намалява, когато данъците, правителствените разходи и регулациите заменят избора, доброволната размяна и пазарното сътрудничество.
По всека една съставка може много да се говори.

Ето и 10 фактора които определят Индекса на Икономическа Свобода.
Те са: търговска политика, фискална обремененост, правителствена намеса, монетарна политика, капиталови трансфери и чужди инвестиции, банкова система и финанси, заплати и цени, права на собственост, регулации, неофициален пазар.
Къде тук е „екзотиката”?Ти къде си прочел анализ на „десните” как ще вървят на дясно по-всяка една точка?

Хобит,не става само с лозунги и изтъркани девизи.Народа се интересува от действия,защото взе да му писва.Процента на негласувалите най-добре го илюстрира.Ако десните не се вземат в ръце и не изритат тия дето не могат да си настроят пазарно мозъците,на следващите парламентарни избори ще има един голям шут отзад.

И накрая. Libertarian Party в САЩ е пета политическа сила но според тебе е маргинална.Я ми припомни на кое място бяха на изборите СДС и ДСБ,че нещо съм забравил.:-))
цитирай
2. thehobbit - Nio, нямам никакво основание
31.10.2006 12:42
... да противореча на написаното от теб.

Аз съм за повече икономическа свобода и съм убеден, че това е необходим елемент от програмата на всяка партия, която ще търси десни гласове оттук насетне.

Все пак, за мен представлява по-голям интерес какви ДРУГИ послания трябва да има една такава партия, извън очевидното.

А ти си прав, че очевидното се пропуска...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thehobbit
Категория: Политика
Прочетен: 897027
Постинги: 186
Коментари: 1374
Гласове: 2389
Архив
Блогрол