Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2007 18:57 - Носталгично - утешително или the Empire strikes back по Канал 1
Автор: thehobbit Категория: Политика   
Прочетен: 3299 Коментари: 14 Гласове:
0



Канал 1 или по-просто казано - Българската държавна телевизия  се е заела с нелеката задача да успокои твърдоглавия  електорат на БСП и "меката периферия" от носталгични мрънкачи (забегнали прочее към ГЕРБ и "Атака"), да дадат утешителна глътка самогон на тези, които до скоро бяха убедени, че Европейската общност е "авангард на империализма и експлоатацията на трудещите се"... 

На екран с гръм и трясък се връщат непрежалимата Васа Ганчева: image

... някоя си " ...журналистка от времето на социализма Ивайла Вълкова, която е в напреднала възраст и от много години живее във Виена... " , както и ...

... симпатичният вълк от "Ну, погоди", чийто почитатели вече са преминали "на попрището жизнено средата" ... 

" Филмовата програма ще изобилства от класически филми на европейското кино и образци на върха на българската кинопродукция, като "Аспарух", "Козият рог", "Специалист по всичко", "Опасен чар", "Оркестър без име", "Търновската царица". Няма да е забравена и документалистиката..."

 

 



Тепърва ще видим кои ще са "класическите филми на европейското кино", но - честно казано - тръпна от мисълта за поколение, което е убедено, че популярна култура - това е Азис, а висока култура - това е Тошко Колев...



Гласувай:
0



1. анонимен - нещо не схванах на какво точно се ...
04.01.2007 19:14
нещо не схванах на какво точно се крепи констатацията ти накрая за Азис и Т. Колев което разбрах като упрек към канал1 аможе и грешно да съм разбрал да не е обвинение но и констатация да е от каде произлиза?
цитирай
2. thehobbit - Кой разбрал
04.01.2007 19:23
... разбрал :)

Думата ми е, че изключително посредственото българско кино от 70-те и началото на 80-те, което се крепи на двайсет просташки "лафа" и на много забавен шопски диалект се представя на поколението, раждано 85-95 като образец на висока култура, едва ли не пример ...
цитирай
3. анонимен - аз самия също не харесвам масовото ...
04.01.2007 19:42
аз самия също не харесвам масовото българско кино но несмятам че и бълваните американски филми се държат на по- добра основа даже напротив.
цитирай
4. nio - Хобит, абсолютно подкрепям мне...
04.01.2007 23:56
Хобит,абсолютно подкрепям мнението за бездарното българско кино като изключим малкото на брой добри неща.Няма начин напъните за количество да заменят качеството.

Писнало ми е да слушам хленченето на разни интелектуалци за липсата на държавна подкрепа на културата.Какво е култура?

Кой е тоя дето определя що е "културно" и що-не?
След като "културно" е нещо неразбираемо за хората,няма причина да мрънкат държавата да изземва пари от същите тези хора за да ги "подкрепя".Нека "некултурното" стадо да си харчи парите за "некултурни" развлечения.

Вчера гледах едно интервю с Любомир Левчев който каза че не се притеснява че народа купува малко поезия,тъй като поезията не е за обща употреба.
Мъдри приказки на един достоен човек.
цитирай
5. gantree - хахах
05.01.2007 00:19
защо изобщо гледаш БНТ - задавал ли си си някога този въпрос?
цитирай
6. анонимен - понякога гледам БНТ,
05.01.2007 04:25
защото нямат 15 минути реклами на 60 минути?
понякога дават много добри филми, не касови и скъпи продукции, но стойностни.
пък и новините им са по-сериозни - просто имат повече кореспонденти и отразяват повече неща.
дават и научнопопулярни филми, при това не са лъскаво-празнословни продукции на bbc, ами наистина интересни. само че обикновено са по никое време.
ето няколко причини:)

иначе като цяло повечето (ни) телевизии са зле, то ясно.

колкото до българското кино - гледал съм хубави филми, но бяха стари.
цитирай
7. thehobbit - Нееее, не гледам Канал 1
05.01.2007 11:25
... опазил Бог.

Видях новината в mediapool:)

Иначе ми е трудно да нарека Левчев "достоен човек", но може би е въпрос на различна гледна точка.

За културата и бахура днес ще гледам да пусна един стар-нов постинг.
цитирай
8. nio - Ха аз рядко гледам Канал 1 още пък ...
05.01.2007 11:58
Ха аз рядко гледам Канал 1 още пък по-малко чета Медиапул:-))
цитирай
9. merita - добре е
05.01.2007 17:12
че във времето наинтернет не сме ограничени и можем да избираме каквои къде да гледаме.Въпрос наличен избор.Това че канал 1 има намерение да промени програмата си е нормално за телевизия която иска да е гледаема.Като всяка медия и тя прави изследване на зрителския интерес и явно е разбралаче промяна се налага.Дано да е в по- добра посока.
Не отричам че има и добри предавания.
цитирай
10. kuromur - Ако не е канал1 няма откъде да гледам ...
08.01.2007 13:09
Ако не е канал1 няма откъде да гледам новини по интернет. Не са толкова лоши, колкото смятате. Интересен е въпроса за културата- достъпна(соц. обосновка) или не достъпна(определение на снобите). Какво е култура? Дайте дефиниция? Не беше ли "практики, които охарактеризират даден социум"? Та, насочвам ви в тази светлина- кажете си мнението.
цитирай
11. анонимен - ако все пак канал 1 прави някакви ...
08.01.2007 14:55
ако все пак канал 1 прави някакви филмчета и на някой не им харесва и на мен също доста не ми харесва но поне се опитва да прави нещо пък и хората които правят тези филмчета и предавания са еманация на самите нас колкото и да не ни се иска колкото до програмите на БТВ например там единствено е застъпена печалбата даже има няма през малко време си повтарят филмите и нямат никакъв опитда направят какъвто и да е филм а и единственото им културно предаване"иначе "си е просто клюкарско но пук за сметка на това игрите с които смъкват доста пари са добре застъпени общо взето телевизия за сволоч.
цитирай
12. thehobbit - Не казвам, че Канал 1 е a priori лоша програма
08.01.2007 15:02
... например сутрешният им блок (Асен Григоров) ми се види най-добър докато си гладя ризите:)

За филмите (ново БГ - кино) - нямам нищо против да си правят бълвоч колкото искат, само не знам защо ги плащат от държавна пара (т.е. моя пара) и как точно развиват културата хахаха
цитирай
13. thehobbit - kuromur,
08.01.2007 15:08
последните дни много често "настъпвам" темата за масова vs. висока култура (не казвам "елитарна" - това е вече снобско, защото няма причина "елитът" да разбира повече*).

Темата е безкрайна и естествено няма емпирични критерии, но може да побъбрим в нечий блог:)))


* Тук вече стигаме до определението за "елит" - дали пък това не са именно хората, които "ползват" високата култура. Това е твърде съмнително, защото обществените елити се предполага да упражняват определена власт и/или авторитет и пак се завъртаме в спирала:)
цитирай
14. анонимен - аз съм пример за рязко разгранич...
08.01.2007 16:07
аз съм пример за рязко разграничаване поне на тема кин.след казармата исках да уча режисура под влияние на филмите които гледах преди казармата американски екшани и трилъри никога не се бях докосвал до класически европейски и дори американски филми поради причината че по моето младешко време се бълваха предимно бозите(не че сега не е така). Тъй като бях оформен под тяхно влияние ми трябваше доста време (вдин семестър ) за да харесам класиката а и тъй като съм си селянче почти не бях гледал театър .След година вече неможех да гледам комерсиалното кино но и се отказах от режисурата поради това че се почивствах празен и нямаше какво да кажа стойностно ако все пак трябва да направя филм.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thehobbit
Категория: Политика
Прочетен: 892606
Постинги: 186
Коментари: 1374
Гласове: 2389
Архив
Блогрол