Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2007 17:34 - За застрояването - продължение
Автор: thehobbit Категория: Политика   
Прочетен: 1350 Коментари: 1 Гласове:
0



... 

Въведеният принцип на отмяна на вече одобрени архитектурни проекти е прецедент в цялата история на градоустройственото законодателство в България от първия подобен закон през 1885 та до ЗУТ от 2000г. 

- Законът въвежда понятието "Земеделска земя, в която е допустимо застрояването", с което корумпира цялостната идея за уреждане на вече втръсналия въпрос с "преотреждането", от което се хранят стотици фирми - посредници при подкупи, общински чиновници, едно цяло министерство и една цяла партия. Процедурата е облекчена от гледна точка на действия пред СО, но целия ужас пред Министерство на земеделието се запазва. 

- Законът, под благовидния предлог за съхраняване на околната среда, парковете и "рекреативните зони", предвижда създаването на нови администрации и разширява правомощията на стари, в т.ч. нови разрешения и пр. Особено притеснително е правото на общинската администрация да обяви всяко незастроено петно (в София това са предимно бунища) за "зелена площ", да го отчужди и/или откаже възстановяването му и да го зареже в познатото състояние (т.е. бунище). Тук искам да вметна, че колкото и неблагоприятен ефект да има презастрояването, именно частната собственост и строителните дейности доведоха до намаляването на огромни запустели площи и така - до облагородяването на общия градски вид. 

(следва продължение)




Гласувай:
0



1. анонимен - !
17.01.2007 01:30
Пратила съм ти РМ в Neuropol.

Liberty Bell
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thehobbit
Категория: Политика
Прочетен: 896893
Постинги: 186
Коментари: 1374
Гласове: 2389
Архив
Блогрол