Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2007 18:10 - "Скандалът" НАТУРА 2000
Автор: thehobbit Категория: Политика   
Прочетен: 2627 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Кавичките не са случайни. Скандал няма. Новина - още по-малко. 

Натура2000 всъщност са две Директиви на ЕС от "79 и "92 година. 

И един български закон - Закон за биологичното разнообразие - от ... 2002г. 

Ново нЕма. Има два основни проблема 
а) хроничното безхаберие на българското общество по отношение на собствените му правни норми в стил "ЗаконО е врАта У полето" . На закона не се гледа сериозно, докато не ти влезе в двора (в случая - буквално).

б) Безобразният стил на упражняване на държавната власт от администрацията, азбучен пример за принципи на "лошо управление", в т.ч. липса на прозрачност, корупция, пряко изнудване, бюрократична и практически непреодолима бюрокрация. 

Ще опитам да разгледам проблемите по-накратко, от няколко основни гледни точки: 

1. Екологичен и политически аспект. 
- Задължението на България да изгради екомрежата е безусловно. Неизпълнението му влече тежки санкции от ЕС, а и защитата на хабитатите е отдавна (2002) вътрешна българска норма. 

 -  Житейската необходимост от съхраняване на природата не подлежи на съмнение. Няма прилична държава, която да не въвежда определени ограничения за съхраняване/възстановяване на природната си среда и биологичното си разнообразие. Тези ограничения безспорно увреждат конкретни собственици на недвижими имоти и/или общности. Същностният политически въпрос е балансът на интересите и сериозната компенсация. 

- Трябва да се прави разлика между "защитена територия" по смисъла на Закона за Защитените територии и "защитена местност" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (Натура 2000). Местностите, попадащи в Натура, са в изключително меки режими на разнообразни и различни във всеки случай ограничения. С други думи, "попада в Натура" не значи, само по себе си, нищо. 

2. Стопански аспект. 

Безспорно, "попадането в Натура" се изразява в определени ограничения, които намаляват стойността на земята и потенциалните приходи от нея. Системата от компенсации е неясна (или необяснена). Увреждането на собствениците е твърде различно в различни случаи, понякога съвсем незначително, понякога равносилно на вкарване на земята в резерват (което обаче става след изкупуване по пазарна цена!!!). 

Същевременно, разширяването на зоните на "Натура 2000" облагодетелства собствениците на всички съседни застроени или годни за застрояване имоти, собствениците на хотели и жилищни сгради, голф игрища и пр. и пр. Част от корупционния натиск не е за "изваждане" на земи от Натура, а за "вкарването" на конкуренцията там. Така се създават предпоставки за запазване на цените на недвижими имоти (особено района на  Слънчев бряг), които бяха започнали доста сериозно да се сриват или повишаване на цени в други райони (Банско е типичен пример), които губят тренд на покачване.

Общо взето, всеки опит за създаване на " административен Рай " т.е. ограничаване на едни, за да бъде светло и чисто на други, завършва със забогатяването на трети, които са действали преди ограниченията.

Най-същественият стопански аспект на "Натура 2000" са т.нар. "Планове за използване на защитени зони", уредени в Закона за Защитените територии. Тези планове са възможност за собствениците да уредят правилата за използване на земите си със стопанска цел, при спазване на ограниченията на Натура.  

За съжаление, тези планове се одобряват по безобразно тежък административен път, но това е вече темата за

3. Административния аспект на "скандала". 

Ако има нещо "скандално", то е поведението на администрацията от 2002 година, когато е приет Закона за биологичното разнообразие, та до днес. 

- Границите на защитените зони по  Натура пълзят по картата като линии на разстановка на вражески армии. 

- В пълна тъмнина "Съветът на коалицията" чертае съобразно интересите на Кобурга в Рила, на Доган в Банско и на червената мафия перачи по морето. 

- "Обсъждането" се свежда пряка търговия с конкретни инвеститори и дори с рекетьорска инициатива от страна на администрацията (плащай за да не те вкараме в Натура). 

- Отдавна и двете групи, защитаващи конкретни интереси - еколози и собственици, са сведени до маргинални кряскащи агитки.

Много е трудно да бъда убеден, че навсякъде в Европа "Натура2000" е въведена по този начин, че съществуват детерминистки правила за работа на администрацията, които водят до подобна свинщина. 

Никоя администрация не е идеална, но "Лошото управление"  си има лица. 

Ето само едно от тях: 

image



Тагове:   НАТУРА,


Гласувай:
0



1. nio - Същевременно, разширяването на ...
24.01.2007 19:22
Същевременно, разширяването на зоните на "Натура 2000" облагодетелства собствениците на всички съседни застроени или годни за застрояване имоти, собствениците на хотели и жилищни сгради, голф игрища и пр. и пр. Част от корупционния натиск не е за "изваждане" на земи от Натура, а за "вкарването" на конкуренцията там.

Колко ли още хора трябва да го повторят на гумените кратуни:-))
цитирай
2. ssstto - Бюрократичният аспект
24.01.2007 19:41
Картите се крият от екоминистерството или ги мързи да ги сложат.Питах министерството на околната среда и водите защо не сложат картите и описанията по двете директиви или поне линк към такива ама отговор по електронната поща нямам.
цитирай
3. анонимен - natura 2000
01.02.2007 20:12
Крайно време е да се създаде гражданско общество и да даде отпор на лошо управляващите ни да злоупотребяват с правата ни по отношение на здравето и собствеността ни. По-добре да помислят за презастроените градове, в който се задушаваме от цимента в тях
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thehobbit
Категория: Политика
Прочетен: 892518
Постинги: 186
Коментари: 1374
Гласове: 2389
Архив
Блогрол