Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2007 15:50 - "Успешните кметове" или ... Крайбрежната алея на олигархията
Автор: thehobbit Категория: Политика   
Прочетен: 3019 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 10.07.2007 15:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
От години съм убеден, че местната власт - особено в големите и богати общини - е здравата основа, връз която се гради олигархичната, феодална постройка на обществото ни.
Именно на локално ниво се губят границите между партии, програми, принципи... различният вот на гласоподавателите се омесва против волята им в една обща мутренско-корупционна кал. И от тази кал търгват корените на тегавата корпоративно-политическа джунгла, оплела държавата до самия и връх. 

Като казах връх, не мога да не се сетя за Гоце Първанов и неуместната, но затова пък агресивна подкрепа на множество местни велможи за неговата кандидатура.

Изобщо понятието "успешен кмет", което е в устата на медии и "интелектуалци" не от вчера, а още от "99 година (тогава "успешни" бяха  Румен Петков и Стефан Софиянски!!!) някак спонтанно го свързвам със сутрешна разходка по крайбрежната алея на Варна в нейната най-тясна и неугледна част:

Откъм плажа, на "фърст лайн"-а вече са угаснали светлините от отминалата нощ и лъскавите фасади на дискотечниците,  жизнерадостната  чалга вече не топли сърцата на разголените девойки и разпищолените им ... хммм ... кавалери.

Но откъм градината, по алеята слънцето още не е осветило - грозните задни стени на дискотечниците поддържат влагата и сумрака от нощта, миризмата натрапчиво ни напомня, че тези заведения нямат канализация, нито дори прилични химически тоалетни, а част от посетителите им надали се къпят извън морето.


Така е и с "успешните" кметове - обикновено след мандата им остава неприятен привкус на несвършена работа, дълбоко интегрирани в местната власт мафиотски структури и ... липса на прилична канализация.

Прави впечатление, че повечето от подкрепените от президентския комитет "Интелектуалци за олигархията" действащи кметове са азбучни примери за омесване на бизнеса с политиката и непрозрачно упражняване на властта:

  • Съмнения за интензивни връзки със сенчестия бизнес (Кирил Йорданов, Йоан Костадинов)
  • Груба намеса на пазара на недвижими имоти, в т.ч. и усилена брокерска дейност за частни имоти (Цонко Цонев, Дора Янкова, Румен Рашев)
  • Прекомерно присъствие на общинската власт в бизнесотношенията в общината (Румен Рашев, Кирил Йорданов, Иван Чомаков)
  • Безобразно отношение към околната среда в общината и протекции за скандални строителни проекти (Кирил Йорданов, Дора Янкова, Йоан Костадинов, Цонко Цонев)
  • Политическа непоследователност, пораждаща съмнения за друг вид зависимости (Кирил Йорданов, Цонко Цонев, Румен Рашев, Иван Чомаков).
Допълнителни лоши новини:

Позицията на ГЕРБ в Бургас ( техният кандидат е типична опозиция вътре в статуквото и е тема на отделен разговор след безобразията си като шеф на СДС);

Позицията на СДС в подкрепа на Чомаков (още не окончателна);


Е, има и  добри новини, които показват, че разцеплението в БСП продължава и все повече политици от тази партия се дистанцират от срамния съюз на държавния глава с олигарсите. Разбира се, да се разчита на промяна на БСП е илюзорно. Надеждата е в разпада й...

Интересна е позицията на др. Паскалев, който с пълни шепи черпеше от постановката за "успешния" си мандат в Благоевград, а сега оспорва правото на същите витии да преценяват работата на кметовете.


Тагове:   алея,   олигархията,


Гласувай:
0



1. locke - Не го разбирам Гоцето...
10.07.2007 16:27
Какво още иска тоя човек? Даде страната на Доган за 4 гдоини, само и само да влезе в историята като първия демократично избран държавен глава с втори мандат. И сега какво? И иска още 20 години да трови страната с действията си ли?
За всички 'успешни' кметове не знам, но за пловдивския Чомаков ми е чудно как още не са го утрепали с камъни, понеже завлече града като с воденичен камък на дъното...
цитирай
2. rimij - Чудя се ...
10.07.2007 17:15
... дали някога ще има по - известне политик, когото да не псуваме. Кмето бил такъв, Бат' Бойко бил онакъв ... за да си в политиката, значи си яко в ла**ата. За мен е важно какво прави за мен, а не колко се гуши. Лично съм доволен от нашенския кмет (Кирчо Йорданов). Цяла Варна е на ТИМ, така че тези, който ще ми разправят, че бил с момчетата в черно, да си спести приказките :).

Б.
цитирай
3. анонимен - Един кмет се оценявая по това - какво ...
10.07.2007 18:55
Един кмет се оценявая по това - какво е понаправил в града си. За мен няма значение фактът,че тоя или оня бил с мафията или не. Щом има сили и намира начини да понаправя по нещо за града си и да го променя към добро - кво значение има другото. А като дойде кмет като сълза, ама за 4 г- не смени една плочка- ква полза от него.
цитирай
4. nik666 - Предпочитам кмет като Цонко Цонев, ...
10.07.2007 19:10
Предпочитам кмет като Цонко Цонев, който направи страшно много за да сложи едно малко черноморско градче на картата, пред нашия русенски кмет-хлебар (Божидар Йотов), който няма никакви европейски идеи, дърпа града назад във всякакво отношение, и най-демонстративно празнува Деня на победата вместо Деня на Европа. Наистина, за какво ни е такъв кмет? За да направи още една-две улици в града преди изборите? Или да започне да строи църква, когато са събрани едва 10% от необходимите средства? Не мерси, по-добре "олигарх" като Цонев, вместо безхаберник като Йотов.
цитирай
5. sparhawk - Проблемът
10.07.2007 22:09
не е дали Цонев или Кирил Йорданов са добри или не, а в това, че някакви писатели, вместо да пишат, се месят грубо в политическия живот неясно от каква позиция.
цитирай
6. zemaria - ах, каква трагедия
10.07.2007 22:18
Проблемът не е в Х или У, а в това, че други не могат да бъдат на тяхно място..
цитирай
7. nakom - По специално за Йоан Костадинов имам реплика
10.07.2007 22:21
През първия си мандат свърши прекрасна работа - освен че изчисти огромните суми оставени от предния кмет (чиято огромна кооперация още седи като паметник на простотията на центъра на Бургас), оправи доста неща.Задържа общинските имоти, направи ги печеливши, раздаде транспортни концесии при желязни условия и постави голяма част от инфраструктурата на много добро ниво.Освен това изкопа доста пари за култура.Щом традиционно син град като Бургас го преизбра с небивалите 70 % на първо гласуване - изобщо нямам какво да коментирам.
Втори мандат го беше докарал до алкохолизъм според клюките.Христо Порточанов и синия местен парламент го направиха шантав просто.През втория си мандат пак обаче свърши доста добра работа.Между другото Бургас като град е и чист и устроен.Справки - Дошева.
За третия мандат нямам наблюдения но като цяло каквото и да прави - града върви напред в почти всяко отношение.Така че за връзките с организираната престъпност ако може да пуснеш някакво инфо допълнително няма да е зле.
Единствените връзки за които се сещам че определено са видими, са с няколко червени барона.Но за сметка на това, те пък са главен обект на интензивен рекет от страна на Митьо Очите, който си е истинската организирана престъпност там.
цитирай
8. viovioi - >>>
11.07.2007 09:32
За таази порочна практика да се смесва бизнеса и политиката на местното управление благоприятно влияние оказва най-вече занижения финансов контрол на местния орган.Защо закриха ДФК?Защо ли? Ами за да може за времето от 1 мандат да се направи каквото може, пък после нека финансисти проверяват.Има адвокати, има протакане и знаем какво се случва в крайна сметка.Било наред всичко и търгове и комисии.А що се отнася за политическата непоследователност, аз дори смятам че кметове на големи градове трябва да са независими.А в твоя примерен списък защо го няма Й.Лечков?Този човек си дава цялата заплата на дом за сираци?Смешка.Но защо му дават такава?Той какво е?
-зам.председател на БСФС
-хотелиер-ресторанрьор
-наркобарон
-спонсор на фолк-фиести
Нещо от тези неща,но точно какво ???
цитирай
9. анонимен - За кметовете
12.07.2007 09:40
Да не забравяме, че сред лансираните е кмета на Хасково Георги Иванов - също "направил" много за града, а най-много за себе си. Забогатял неимоверно много благодарение на инвеститорския си нюх, който изневиделица се появява тъкмо, когато е кмет.

В един от вариантите във вестниците прочетох, че сред лансираните е и прословутия Петко Арнаудов. За сега обаче по тази кондидатура се замълча, предполагам заради събитията около парк Странджа.
цитирай
10. ivoberov - Ако правилно съм схванал Хобито ...
12.07.2007 15:16
Ако правилно съм схванал Хобит говори за едно явление, което само допреди шест години беше ругано, опюлвано, отхвърляно, отричано и заклеймявано.
То се нарича
КЛИЕНТЕЛИЗЪМ
Май точно за клиентелизма пише Хобит.
Сега, обаче, след около шест години се оказва, че клиентелизмът бил хубаво нещо, или най-малкото безобидно, защото пълнело дупките. И нямала никакво значение пронродата на това явление щом то пълни дупки и лепи плочки.
Що тъй ва ?
цитирай
11. анонимен - Хм,ИВан Ценов
24.07.2007 23:28
Дам, интересни материали за още един "син кмет" korupciqvidin.blog.bg
цитирай
12. анонимен - search engine ranking software backlink service
07.02.2012 13:42
nice to be here thehobbit.blog.bg admin found your site via Google but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered website which offer to dramatically increase traffic to your site http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my blog. Hope this helps :) They offer best <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a> Take care. Jason
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thehobbit
Категория: Политика
Прочетен: 894368
Постинги: 186
Коментари: 1374
Гласове: 2389
Архив
Блогрол