Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2007 16:37 - BG туризъм - абсурдът се задълбочава.
Автор: thehobbit Категория: Политика   
Прочетен: 7776 Коментари: 23 Гласове:
0

Последна промяна: 26.07.2007 16:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вече и Негово Величество Пазарът си казва тежката дума по казуса със свръхзастрояването на курортните местности в България:

Възможни са фалити на хотелиери през следващата година заради намалели приходи от нощувки и съответно невъзможност за погасяване на кредитите на собствениците им. Това прогнозира в четвъртък председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова.


Нас това не бива да ни учудва. Катастрофалният икономически ефект за местното население и за същинските инвеститори - крайните купувачи на ваканционни имоти - беше лесно предвидим и многократно предвиден. (Не коментирам наивността на крайните инвеститори - те биват системно заблуждавани с обещания за гарантирани наеми, непрекъснат разстеж на цените и туристите и пр. и пр.)

Печалбите и изпраните пари останаха за посредниците и организаторите на активното мероприятие - местната власт, избрани инвеститори и вечните койоти - посредниците по сделки.

Хубавото е, че вече и едрите хиени страдат от глупостта си:


В западната зона на морския курорт Слънчев бряг, която не е атрактивна за туристите, цената на нощувката е паднала до 8 долара, съобщи председателят на Съюза на собствениците в курорта Елена Иванова. Това накара хотелиерите от източната част да обвинят колегите си от запада в подбиване на цените и дъмпинг.

Нереално ниските цени се обявяват в новопостроените обекти, които не работят с туроператори, далече са от брега и не могат да си запълнят базата, посочи Елена Иванова. Това най-често били апартаментни комплекси, построени, за да бъдат продадени.

 
Всички тези "съюзи на собственици", бордът на самия комплекс, с помощта на цялата общинска управа и разни БожидарДимитровци и други платени глашатаи ни обясняваха, че това било добре, защото "курортът е пълен с 400 000 туристи на цени по 60 евро", т.е. строежите били продукт на естествено търсене.
Булшит:


Туроператорите тази година съобщават за силен спад на британския и германския пазар.


Цивилизованите страни не ни изпращат вече дори и париите си.
Mesdammes et Messieurs, RIEN NE VA PLUS - или по български - "Битият бит, ..."

Остава ни не само погубената природа, но и дълбоко покварените обществени нрави в гнездата на корупция, смело наречени "курортни зони". Остава ни алчността, която ни докара дотук.

Малък пример за това, което говоря:
image

И за яснота:

image
Разбрахте ли?
Кой разбрал - разбрал.

Rien ne va plus.




Гласувай:
0



1. mom4eto2 - Аз отдавна съм го разбрал! И не за...
26.07.2007 17:10
Аз отдавна съм го разбрал! И не защото съм много учен или съм запознат с всички факти... Просто гледам реално какво се случва и в ума ми не са само парите! И точно за това говорих - хотели могат да се построят навсякъде и по всяко време,но с природата втори шанс няма да имаме!
Така и не разбрахме,че хотелите и заведенията чуждестранните туристи си ги имат вкъщи и не идват заради тях,а ЗАРАДИ ПРИРОДАТА. Но веднага се залитна в другата крайност - искали си банята,тоалетната и ала бала! Нима трябва да се строят цели комплекси със стотици хотели,за да можело баба Герда да се изкъпе?!
Аз лично преди 5 години бях свидетел на едно : в околностите на Лозенец и Царево имаше десетки словенци дошли с колите си. Спяха по палатки или Бог знае къде! Къпеха се с маркучи в импровизирана баня. На мен самия ми се видя мизерия голяма... Но те това искат! Не че не могат да си позволят хотелите. А хотели има достатъчно. Природата вече е кът. Затова стига с тия комплекси - дал Бог легова база! Нека остане и малко пустош... Нали човек трябва да има избор!
цитирай
2. nio - Хобит, с изключение на нарушените ...
26.07.2007 17:16
Хобит, с изключение на нарушените норми не виждами нито нещо ненормално, нито нещо лошо в това.На пазара се печели, но и се губи.В конкурентната битка едни побеждават, други фалират.
Битката пък води до падане на цените вследствие на стремежа да се привлече потребителя.
Потребителя печели.

Освен това има определена цикличност.Всеки сектор който прави големи печалби, привлича инвеститори.Рано или късно става претрупване и свръхпредлагане.Включилите се късно губят, други се оттеглят и т.н.

Сега презастрояват, после ще разрушават като в Испания.Сега строят набързо и некачествено, после тези на които ремонтите излизат непосилно скъпо ще се разрушат.
Губи инвиститора.В целия тоя процес се ангажира работна ръка, а държавата прибира данъци.Инвеститорите да си правят сметката.Няма печалба без риск:-)

Ти сега гледаш едно малко парче от малката ни държава.В световен мащаб и в други сектори това се случва постоянно.Само да спомена бума и краха на "дот ком" компаниите 1997-2001г.Там за какъв хаус става въпрос, направо не е истина.

Характерно за България, е че процесите са много скоротечни.Ами и водата като се запре и я пуснеш и тя върви бързо:-) Трябва обаче да си извървим своя път и то ако може за по-кратко време а не като другите за векове.
цитирай
3. nio - Голяма печалба има туристическия ...
26.07.2007 17:18
Голяма печалба има туристическия бизнес от туристи на палатки:-)
Майтап бе Уили:-)
цитирай
4. nio - Хобит, като изключим левичарския ...
26.07.2007 17:22
Хобит, като изключим левичарския край на постинга ти, извадените цитати не са всичко написано.

"Приходите от международен туризъм за първите пет месеца на 2007 г. са увеличени с 16 процента – 532 млн. евро. Отбелязан е ръст на почиващите европейци с 30 на сто, но като цяло чуждестранните туристи са спаднали с 0.37 процента.

Според Крушкова обаче тепърва предстоят силните месеци за бранша."
Медиапуул

цитирай
5. thehobbit - mom4eto2,
26.07.2007 17:23
... аз в никакъв случай не съм противник на застрояването изобщо, на туристическия бизнес, на развитието на бизнеса с недвижимости и съответно - повишаване на цената на имотите - те са почти единствен капитал на населението у нас. Аз самият съм ангажиран с този бизнес по повече от един начин, макар съвсем скромно:)

Проблемът е, че именно случки като Ж.К.-тата в Слънчев бряг, като "временните" канализации и псевдозавършените сгради убиват шанса за траен и устойчив ръст на туризма, за разумно и хармонично развитие на населените места, за успешно оползотворяване на природните дадености...

А от друга страна - тази истерия, започнала на централно държавно ниво от НДСВ и развита на местно ниво от хилядите мутри в местната власт (основно агенти на БСП и ДПС), доведе до нечувана корупция, до превръщането на България в центрофуга на мръсни пари, до криминализация на местните елити и в крайна сметка до декапитализация на местното население, подведено не само от собствената си алчност и неосведоменост, но и от насърчаваща разпродажбата на имущество местна политика.

Какво значи "насърчаваща разпродажбите политика " ли - много просто: Когато ти сам не можеш да преотредиш земята си от селска в регулирана, а привилегированите мутри могат, какво ти остава?
цитирай
6. thehobbit - Nio,
26.07.2007 17:27
... в значителна степен съм отговорил на твоите коментари (без да искам).

Нещо важно - без "нарушени норми" и без корупционната практика на преотреждане на селска земя (привилегия на близките до властта) НИЩО НЯМАШЕ ДА Е СЪЩОТО - това не са случки извън контекста.

Прочее, в затвора в Марбеля има оше 17 кмета с неизлежани присъди, други 20тина са си ги излежали вече.

Е, това е обнадеждавщо:)
цитирай
7. thehobbit - От туристи в палатки
26.07.2007 17:33
... много спорно, Nio.

Говоря за сносно организирани кемпинги, а не за "пиратско къмпиране", което е забранено във всяка нормална страна, че и ненормалните.

Гърция, Турция и още десетки страни продължават да дължат огормна част от приходите си от фантастична мрежа къмпинги за сърфисти, за гмуркачи, за пиячи, за педерасти, за нудисти или просто за хора, които обичат природата.

Всяка от тези групи плаща непропорционално много (!) за да се кефи по свой начин, а инвеститорът инвестира хиляда пъти по-малко.


Пример: Нощувка с каравана на Арапя - 15 лв. на вечер, заемаш 5-6 до 10 кв.м., инвестицията е минимална. За хубавите места хората си плащат за 4 месеца сезон, в хотела през 20 дена пиков сезон има 90% пълняемост.

Това е различен бизнес, но къмпингите съвсем, ама съвсем не са убити от пазара.
цитирай
8. templar - Сещам се за една емблематична статия...
26.07.2007 17:55
във вестник Демокрация преди 15-тина години. Не помня за какво се разправяше, но ми направи впечатление, защото заглавието беше шантаво. Мисля че то е твърде подходящо за коментар по темата за малоумното стоителство. Авторът беше Тошо Лижев, а заглавито:

"Злото куче, което си изяде мъдете"
цитирай
9. mom4eto2 - Ключови думи при теб, nio - бързо, ...
26.07.2007 18:17
Ключови думи при теб,nio - бързо,пари,пазари,десни,левичари.
Затова българите не можем да правим бизнес - защото бързаме да се нагушим,а след нас и потоп!
Другите държави са изминали пътя за векове,пък ние хитреците ще го вземем на един дъх,а?
На мен това ми звучи като "петилетката за три години"!
Иначе аз щом съм срещу безразборното строителство,значи съм срещу застрояването изобщо,така ли?... Ето - thehobbit ти го каза! Хората намират всякакви начини за печалба. И не натрапвам мнението си на никого,но за мен е първо природата и после печалбата,а не обратното.
А като си казал да си изминем пътя по-бързо от другите... Не е ли по-добре да се поучим от техните грешки и да не допускаме подобно нещо - построй,а после събори? Хората са извървели пътя,а ние по стъпките им и където има дупка,и ние скачаме в нея,вместо да я прескочим!
УМОРИХ СЕ ДА ГО ПИША ВЕЧЕ - КАТО ИЗСЕЧЕШ ЕДНА ГОРА,ЩЕ СЕ ВЪЗСТАНОВИ СЛЕД 100 ГОДИНИ! А ЕДИН ХОТЕЛ СЕ СТРОИ ЗА МЕСЕЦИ... КОЕ Е ПО-ДОБРАТА ИНВЕСТИЦИЯ?
цитирай
10. nakom - абе в тая държава и туризъм ли имало?
26.07.2007 19:54
аз все си мислех че са започнали да ни отсвирват окончателно.
Само да прибавя - мисля в Майорка бутаха хотели за да освободят място за зелени площи защото имало отлив на туристи.И на други места в Испания май е имало такива инициативи но за Майорка съм сигурен.Така че е нормално всичко това - най малкото е българско.Да се осерем.
цитирай
11. nio - Хобит, аз знам за какво говориш, но ...
26.07.2007 20:21
Хобит, аз знам за какво говориш, но то не е само до къмпинга, но и до цялостна инфраструктура където хората да могат да се забавляват.Освен това колко километра плажна ивица има Гърция със островите си и колко България?

Не е ли работа на инвеститора да си прави сметка от какво има печалба и от кое не.

Представяш ли си на тебе да дойде някой да ти прави сметка, че от бракоразводни дела се печели най-много и да вземе да те убеждава че ако се постараеш да не се стигне до дело и ти и обществото ще спечелят от намалелите разводи.

Представи си че се води кампания против "алчните адвокати" които защитават престъпници и под натиска на улицата им се ограничават правата.

Представи си че се въведе закон като в Русия и се определя какво могат и какво не могат да пишат журналистите и писателите.

А сега ми кажи след като и юристите и журналистите и писателите ще скочат против ограничаването на правата им, защо заливат публичното пространство с левичарски мантри за "алчните едри хиени", все едно от туризма си вадят хляба само шепа богаташи.
Имаш ли представа каква армия е персонала който работи само в Слънчев Бряг.
цитирай
12. анонимен - Като напише някой
26.07.2007 20:27
чужд вестник,че туристите се къпят в лайната си да видите кво ще стане.
цитирай
13. nio - mom4eto2, ти какво се оплакваш. Ти ...
26.07.2007 20:30
mom4eto2, ти какво се оплакваш.Ти си лесен.Един декар земеделска земя е по малко от една свестна палатка.Купуваш си, правиш си една колиба и готово:-)

Има и други начини.Има обезлюдени села.В Троянския балкан има изоставени къщи.Напълно екологични - от кирпич.Взимаш си една и си живееш в хармония с природата щом така ти харесва.Без ток и канализация.

Аз обаче не искам да живея така.Не искам и децата ми да живеят като индианци.Искам си и кабелната и интернета и фитнеса и плувния басейн.

И това за "инвестицията" дето една гора за 100 год ще донесе повече от един хотел за 100 годи направо е за Нобелова награда на глупоста:-)

Отвори една книга и виж какво е "инвестиция".Не говори с думички на които не им знаеш значението.
цитирай
14. mom4eto2 - Отново неща, които всеки ги знае! ...
26.07.2007 20:51
Отново неща,които всеки ги знае! Каква армия работила в Слънчев бряг... Ами работи,но какво прави през останалите 8 месеца в годината?

Абе много радетели за демокрация бе! Ти какво,хотели ли имаш? Даже години не си посочил... Държиш се сякаш си пряко засегнат от въпросите за комплексите! И за пореден път си го каза - първо парите,после морала! Да - щом разводите разбиват устоите на обществото,значи трябва да се направи нещо,за да се ОГРАНИЧАТ! Много я мразиш тая дума,нали? Но абсолютна свобода не може да има,а това,че ти всяка нощ я сънуваш си е твой проблем.

Колко повече или по-малко фрапиращи забрани има в любимите ти щати,а? Не го казваш това... Да не се скача в парка,да не носиш размъкнати дрехи - това ли е свободата? Или над милион камери в Лондон - като в Биг Брадър! Нещата отиват натам,каквито ги гледахме доскоро по филмите.... Гледай Equilibrium - това е бъдещето,което ни чака. Уж привидна свобода,а не можеш да пръднеш без да се разбере!

Как една дума не каза в защита на природата... Ако бизнеса го изисква да я пазим - нали така? Ами ако не го изисква?... И да си дойдем на думата за инфраструктурата! Да подобрят нея,а не първо да се строят хотели и едва след това път към тях.

И човече - не всичко е пари! Как трябва да ти се каже на теб? Увреждане някакво ли имаш?... Зеленото на дърветата те дразни щото си мислиш,че са пари,а то не е ли?

Само с пари няма да се оправи тая държава. Първо трябва да настъпят някои други промени и едва тогава парите ще дойдат. А на теб очите ти са с $ като на чичо Скрудж! И вземи да посъветваш хората как да станат по-добри. Да вземат и нещо от културата на запада! А не само лошото - наркотици,педерастия,секти. Аман от твоите чалъми за повече и още,и още пари! Хотели... А за да се построи хотел нали изсичат 500 дървета за подпори! Къщите и горите ни горят,а на теб само бизнес ти е в главата!
цитирай
15. thehobbit - Nio,
27.07.2007 13:32
аз не възразявам срещу това, което пишеш. Но ти не отговаряш на основната ми теза, а именно:

Това, което се случва в жк. Слънчев бряг, в Банско, по "яката" на южна София и което е на път в още много зони на страната, НЕ Е пазарна икономика.

Това е една дирижирана от местната власт спекулативна схема, която се крепи на липсата на правила, (в т.ч., но не само на липсата на градоустройствено планиране), на липсата на информация и прозрачност.

Без правила и без информация няма Пазар.
цитирай
16. templar - има пазар. Само че този пазар при...
27.07.2007 13:43
има пазар. Само че този пазар прилича повече на пазара на пиратски касетки с метал и сръбско от 80-те г. , нежели на пазар на недвижими имоти. Правилата е само едното от нещата, които липсват. Другото е здрав разум. Има и трето - неспособсността на българите да се сдружават. Ако 20-те едри собственика в Слънчев браг седнат и решат, че всеки ще жертва 30% от площта си за градини и дървета, ще се получи. Вместо това, те всички знаят, че ще се бутат хотели след няколко години, но всеки се надява, че е по-голям тарикат и няма да са точно неговите хотели. Или пък си мисли, че ще го застрелят дотогава и не си струва...
А безкритични туристи винаги има - дъното на европейските народи и дъното на българския народ ще се кефят на Слънчев бряг. Първите, защото има евтино пиене и жени, а вторите - защото е ВИП и има дьъскутьйекьй...
цитирай
17. thehobbit - По отношение на "алчните ..."
27.07.2007 13:46
...били те адвокати, водопроводчици или поети:

1. Нямам нищо против строителните предприемачи, дори напротив - по ред причини.

2. Нямам никакво намерение да уча един инвеститор как да си влага парите (макар някои да се допитват до мен и за това),

3. ... НО - като гражданин настоявам строителството да става в рамките на закона, по предварително одобрени от съответния орган правила и норми

Та проблемът е, че застрояването, за което пиша, се извършва 100% (и го казвам НАПЪЛНО сериозно) в рамките или на различните изключения и изключенийца на ЗУТ, или в директно нарушение на закона.
В над 90% от случаите е включена корупционна схема - обикновено директно плащане + форми на съучастие, в редки случаи - само едно от двете.
В над 50% от случаите (а може би над 70%...) за всеки отделен строеж съвсем "на тъмно" се въвежда изключение на устройствения план или се преотреждат ad hoc земеделски земи за конкретен "ПУП извън населено място".

Резултатите са най-малко два:

- Пълно унищожаване на конкуренцията извън определена привилегирована среда, която може да си осигури съдействието на властта и

- Колапс на инфраструктурата, особено в санитарната й част, защото подобни корупционно подплатени схеми "на парче" са катастрофа за инфраструктурното планиране.

цитирай
18. анонимен - каква природа?
27.07.2007 14:12
каква природа в Слъчев бряг? Там е било блато на времето даже и плаж не е имало.
цитирай
19. thehobbit - анонимен 18
27.07.2007 14:25
... тези ги говори на някой друг. Плажът бай Тошо през '67ли го е изсипал там със самосвали?

Несебърската лагуна - така се е наричало това място и да било е основно соленоводно блато. Едно от най-красивите места в България, но това е много, много отдавна... Ще се опитам да сканирам някой ден снимки, но този архив е при чичо ми - цялото Черноморие на чернобяла лента, снимкии от 30-те, 40-те, 50-те години.

Прочее - фактът, че е било блато, иде да ни напомни за каква точно "частна собственост" говорим - реституционни производства въз основа на лъжесвидетелстване, неверни заключения на вещи лица и пр и пр - това е очевдино, а и общоизвестно, барбар с тарифите:)

Не казвам, че ако беше останало държавно, нещо щеше да е по-добре - НАПРОТИВ.

Просто Ж.К.-то е гнилоч в генезиса си, т'ва е.
цитирай
20. анонимен - kak е направен плажа на Сл. Бряг
27.07.2007 20:30
плажа на Сл.Бряг е направен по изкуствен начин, чрез промяна на подводните течения, така че да изхвърлят пясък на определени места, естественно чрез наливане на бетон на дъното на морето.
цитирай
21. nio - Хобит, разбира се че това което се ...
27.07.2007 22:49
Хобит, разбира се че това което се случва като строителство не е пазар, а е част от партийните обръчи.В момента в който обаче един хотел вече е построен, трябва да се бори.

Забраната пък на строителството укрепва положението на тия дето вече са построили.

Това от една страна.От друга се нанася вреда на собствениците на земи.А представи си че разчиташ на тая земя да я продадеш и с парите да пратиш децата да учат.Или да ги дадеш за лекарства.

Многократно съм задавал въпроса, защо дошлите на власт не закачат хранилките на политическите си противници.Ами просто и другите като дойдат на власт им връщат жеста.

Защо според тебе толкова лесно "клекна" правителството?
Кои бяха първите които преди години се обявиха против нови строежи?Дали бяха зелените?

А нали знаеш, че нещата не винаги са такива каквито се опитват да ни ги представят.
цитирай
22. zari - Още малко ни трябва да дозастроим плажната ивица
29.07.2007 13:48
и ще се радваме на 1 вагон туристи на сезон! Който е бил това лято но "почивка" там, се закле кракът му да не стъпи! Какъв невиждан кич!
цитирай
23. анонимен - kaжете нещо и за....
30.07.2007 13:36
Златни Пясъци, кои са обръчите там?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thehobbit
Категория: Политика
Прочетен: 892548
Постинги: 186
Коментари: 1374
Гласове: 2389
Архив
Блогрол