Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2007 16:02 - Петиция срещу назначенията на посланици с агентурно минало:
Автор: thehobbit Категория: Политика   
Прочетен: 7047 Коментари: 22 Гласове:
0




Тази седмица коалицията от няколко български неправителствени организации “Граждани срещу Държавна сигурност” ще внесе в 4 посолства в София петиции, изразяващи несъгласие с изпращането на български посланици, принадлежали към репресивния апарат на тоталитарния комунистически режим. В инициативата участват Център за подкрепа на хора преживели изтезание (АСЕТ), Коалиция за честно управление и Институт за зелена политика, съобщават организаторите на инициативата.

Петиции ще бъдат внесени в:

- Посолството на Кралство Норвегия (бул. “Дондуков” 54 Б ) – сряда, 01.08.2007, в 10.00 ч.

(Посланик на България в Норвегия е г-н Никола Карадимов, бивш агeнт на IV управление –ДС, отдел 02 )

-Посолството на Кралство Холандия ( ул. “Оборище” 15)  - четвъртък, 02.08.2007, в 11.00ч. 

(Посланик на България в Холандия е г-н Златин Тръпков, бивш секретен сътрудник на Първо главно управление –ДС, отдел 10 )

-Посолството на Република Гърция (ул. “Сан Стефано” 33) – петък, 03.08.2007, в 10.00 ч.

(Посланик на България в Гърция е г-н Андрей Караславов, бивш секретен сътрудник на Първо главно управление – ДС, отдел 03) 

-Посолството на Република Сърбия (ул. “Велико Търново” 3) – петък, 03.08.2007, в 11.00 ч. 

(Посланик на България в Сърбия е г-н Георги Димитров, бивш агент на ВГУ –ДС, отдел “ЧЖ” и бивш секретен сътрудник на Първо главно управление –ДС, отдел 10)

Държавна сигурност носи отговорност за огромен брой престъпления срещу правата на българските граждани и поради това ние считаме за абсолютно неуместно оставането на споменатите господа на заеманите от тях длъжности на посланици на Република България, се посочва в съобщението. Оставането им на тези длъжности е недопустимо, както недопустимо би било, ако бяха бивши агенти на Гестапо, ЩАЗИ или Секуритате, смятат от “Граждани срещу Държавна сигурност”, които очакват “адекватни” стъпки от правителствата на четирите държави, в чиито посолства ще се внесат петициите.


(Съобщение на Mediapool)

Тъй като съм един от организаторите на тази акция, ще се постарая да я обясня съвсем накратко:


Когато са приемали агреманите на тези лица като посланици на Република България, съответните дипломатически служби на приемащите държави не са знаели, а и не са могли да знаят, че на служба са назначени ченгета - сътрудници на комунистическите тайни служби.

По този повод, организаторите призоваваме правителствата  на тези държави, във връзка с официалната вече информация за сътрудничество с ДС, да преразгледат решението си за приемане на тези посланици.

Така тези държави ще изразят отношението си към дейността на репресивните служби на тоталитарния режим и съпричастността си към жертвите на диктаторски режими навсякъде по света.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nakom - Бе не съм много съгласен Радане
31.07.2007 00:06
ИМа едно положение че да си дипломат е призвание, за което дълго се чиракува.Примерно като дойде Костов изрита маса кадърни посланници, много от тях завършили Московската дипломатическа школа - най-добрата в света.И на тяхно място набута разни чудеса на техниката като Едвин Сугарев и да не споменавам други какви псевдо-дипломати, които омазаха положението окончателно.По-скоро съм за използване на наличния кадрови ресурс, под здрав натиск.Какви са били - то половината управляващи имат досиета и не могат да си напишат името.А да изриташ един добър диломат и да сложиш някаква пародия (малееее Муравей Радев си спомням малееее)си е живо харакири.
цитирай
2. gantree -
31.07.2007 08:18
Московската дипломатическа школа (МГИМО) не е "най-добрата";
това е най-лошата школа в света;
цитирай
3. thehobbit - Nakome,
31.07.2007 09:39
... това твоето е стара теза, и то много упорита, защото си има своите формални основания и исторически оправдания - например Талейран май се казваше онзи човек, който въртял дипломацията на Републиката, на Империята, на Реставрацията.

да, НО - Талейран е бил преди всичко французин, патриот (тази дума е имала друг смисъл, използвам я в днешния), пък после ...
А възпитаниците на МГИМО са преди всичко руска агентура, на никой от тях не можеш да имаш грам доверие.

Т.е. - лошото си е лошо, те са слугували на един престъпен режим като част от политполицията. А доброто - патриотизъм, професионализъм и пр. - просто го няма.
цитирай
4. nakom - Ади бе
31.07.2007 11:24
@gantree - руската дипломация беше изолирана и тътреше на гърба си целия Варшавски договор.Имаше уникални методи на обучение - сам срещу всички.Лично познавам човек завършил тази школа - и да е имал досие - това е друга тема.Режима бе такъв - или си наш или си никой.Който иска да прави кариера - се налага да просперира при такива обстоятелства не "или" а "въпреки".Иначе - работник по строежите да речем.Избор голям - нямаше.Изключенията просто потвърждават правилото.
@thehobbit - режима бе определен като престъпен след като падна.Ако бе паднал капитализма - той щеше да е престъпен.Ако нацизма бе победил - навсякъде щеше да има статуи на Хитлер и никой нямаше да е чувал за концлагерите.Това не значи че трябва да убиваме и да не допускаме до квалифициран труд всички които са придобили знания и опит по времето на въпросния режим.Прости ми ама звучиш като Мао по времето на културната революция.
цитирай
5. thehobbit - Хехе
31.07.2007 12:55
Не ми отговаряш дали не са руски ченгета всичките?

А "знания и опит" е едно, политполиция е друго.

Той и Джума ал Машри "знания и опит" придобива под крилото на Муамар...
цитирай
6. greenpower - @nakom: да, но падна комунизмът :-)
31.07.2007 13:05
И все пак избор е имало - или ченге и подлога на един престъпен режим, който на всичкото отгоре е бил про-съветски, а не про-български, или "работник по строежите", както казваш. Не вярвам да са ги пращали в Москва с пистолет на челото. Ако всички бяха доблестни българи, щяха да са работници по строежите и комунягите щяха да останат без "дипломати".

Така, че изборът - отивам в Москва да "уча за дипломат" е собствен избор! Сега ще си носят последиците от службата на един наистина престъпен режим. Определен като такъв много преди да се срине. Просто трябва да се четат и други автори - не само тези, които са писали след 89-та. Освен това "престъпността" на комунизма не е въпрос на кой какво е казал (написал, "определил"), а въпрос на неговата вътрешна същност. Т.е. комунизмът не би могъл да е друг, освен престъпен.
цитирай
7. thehobbit - Greenpower
31.07.2007 13:12
... засяга една вече екзистенциална тема.

За съжаление "успехът" на бездруго "успелите" по време на режима и липсата на ясни ценностни критерии правят този разговор изолиран и тъжен.

Но имаше... това мога да го кажа със сигурност, имаШЕ малцина, които работиха и по строежите, и по забоите, и на по-приятни, но трагично зле платени места, зарязали престижни и доходоносни професии... за да не им се налага този Избор.

Т.е. те Изборът бяха го вече направили.
цитирай
8. templar - Въпрос на цивилизационен избор
31.07.2007 13:18
Херман Гьоринг е бил забележителен държавник и още по-забележителна личност. Но е обесен в Нюрнберг, защото е принадлежал към човеконенавистен режим.

Комунизма трябва еднозначно и окончателно да се отрече и осъди. А хората, които са съпричастни към комунистическия режим, да бъдат порицани и държани далеч от обществени постове.

Ако има доказателства за конкретни престъпления (спрямо международните норми за хуманност), пък били те и извършени по служба по време на комунизма, трябва да бъдат съдени от справедлив съд.

Не става въпрос да се уволнят всички хора, завършили и работили по време на комунизма. Става въпрос да се уволнят от държавни служби онези, които са работили за ДС.
цитирай
9. nakom - Еми дай да държим далеч от постове
31.07.2007 17:37
членовете на БКП.Да започнем обаче с Костов ;-).
Вие както щете.Явно много мъка ви е докарал тоя комунизъм че толкова искате да го биете.За мен добре обучения помияр струва повече от породистото пале.
цитирай
10. nakom - @thehobbit
31.07.2007 17:40
Така да е - Джума Ал машри не знам къде е придобил опит и знания.Ама добре знам кой въоръжаваше муджахидините до преди няма 15 години.Историята може да съди колкото си иска победените.
цитирай
11. gantree - *
31.07.2007 23:22
ти просто си с тотално сбъркана ценностна система, накоме; искам изрично да уточня, че изобщо не искам да те обидя, пишейки ти това; то е просто като констатация;
за руската "дипломация" - нищо уникално няма в това да си "сам срещу всички" - това "сам срещу всички" е най-простичкото нещо на света, и по същество няма абсолютно нищо общо с дипломацията; човекът, когото познаваш със сигурност е имал "досие" - иначе дори няма да припари до там; колкото до избора - плюя аз на такъв "просперитет", и предпочитам нормалността пред подобна нечистоплътна перспектива;

за режимът - лъжеш, най-вероятно по навик, или поради глупост;
режимът беше определен като престъпен още в началото, много, много ПРЕДИ да падне; затворени и избити като кучета са всички онези, които са се осмелили да направят това публично след 9 септември 1944 г., няма да ти цитирам числа, вече добре известни;
иначе умилителни са марксистките ти клишета, и аз искрено ти съчувствам за несбъднатите мечти, но според мен няма да доживееш "падането на капитализма"; нито ти, нито пък децата и внуците ти; всяка кървава тирания рано или късно се срутва, така че крайно време е да се примириш със срутването на любимите си петолъчковци
цитирай
12. nakom - @gantree няма просто как да ме обидиш с
01.08.2007 12:05
тия си думи.Просто целия жлъч който се лее, както и небивалата простотия да ме изкарваш комунист (какво аджеба друго можеш да ме изкараш) няма как да ми трепне нещо.Умилителните ми марксистки клишета (хаха смях) не знам къде ги видя но щом си ги видял няма да лъжеш я.Прав си и още как.
Цялата жлъч която изливаш сега отгоре ми, е показна за провала на т.нар синя идея.Просто беше прекалено жлъчна.Не те укорявам или каквото и да е - мнението си е твое.Но без някаква търпимост нищо не става в този свят - камо ли в политиката. Имаше един чудесен цитат за бесните кучета - дано си го чел.
цитирай
13. gantree - *
01.08.2007 14:17
е, ти очевидно си решил да репликираш само първото изречение от коментара ми; останалото след него, като те гледам, ти е непосилно;

целИЯ жлъч, цялАТА жлъч - дано поне успееш да налучкаш верния правопис в следващите си реплики, стискам ти палци;

да апелираш за търпимост към комунистките ти глупости, и още повече към лъжите ти по повод световната и в частност българската оценка на комунистките режими е безполезно, поне що се отнася до мен; нямам никакво намерение да проявявам търпимост към такива долнопробни лъжи
цитирай
14. анонимен - NAKOM, "режима бе определен ...
01.08.2007 21:34
NAKOM,
"режима бе определен като престъпен след като падна."

shto chakash da ti kajat koe e prestwplenie i koe nakazanie.

Koga rejimwt na Pol Pot i Yang Sari STANA prestwpen, kato izkoli poveche ot polovinata si naselenie ili kato padna.

Abe shto da ti mislya i na teb, kato moga da te ostavya da si pravish kariera pod mototo "nyama znachenie kak, vajnoto e da stane" Dobwr komsomolski princip, no nyama nishto obshto s choveshkata priroda. Homo hominem lupus, no dobre znae koe e dobro i zlo oshte ot lyulkata. Obache se nalaga da relativiram: Ako majka mu go e nauchila. A na nyakoi Partiyata im e mayka.
S Mrorozovskim privetom!
Ekaterina
цитирай
15. nakom - Затвърждавате мнението ми
02.08.2007 11:20
или поне досега натрупаното впечатление ;-)
Дотук защото се намесих да защитя мнението си, ме изкараха комунист, комсомолец, любител на маркс, влюбен в комунистическия режим, почитател на престъпна диктатура,комунистически мечтател,с изкривена ценностна система.
Ако това е синята идея, основана на демократичен принцип - аз верно си предпочитам комунизма.
цитирай
16. gantree - :))
02.08.2007 14:03
ама разбира се, че го предпочиташ - нали и аз тъкмо това ти писах още в началото - ценностната ти система е в пълна катастрофа, но - съжалявам, не по моя вина, аз дори не те познавам;
цитирай
17. анонимен - NAKOM< sega shto se obidi, da ...
02.08.2007 18:53
NAKOM<
sega shto se obidi, da ti kaja li? SHtoto ti kazah komentara si za tvoeto izyavlenie, che REGIMWT chak kato padnel, staval losh" Kazah ti, makar i mnogslovno, che za teb VLAST=DOBRO, uspeh, pobeda, i che az ne go priemam. Sega se obijdash, che drug komentiral dumite ti, no az NYAMAM pravoto - shtoto ti go ospori s obidchivostta si, da se obidya na tvoyeto OBOBSHTENIE pod mototo" vsite sini ste takiva" - KAKVI SME, maskari", taka li?

Ekaterina
цитирай
18. nakom - да съм се обидил? ;-)
02.08.2007 19:34
Стига сте се надценявали ;-).За да ме обиди някой трябва да има мозък поне да разбере гледната ми точка, а не да я намазва по някакви си негови шаблони и да се опитва да ми обяснява какъв съм.А да - вие сте.Защото не сте само вие.Типичен пример за десен гъбясал от предрасъдъци и крайности индивид.За сметка на това вие не знаете наистина какъв съм аз - това комунист, и прочие изброени по-горе глупости си ги избродирайте на ковоьрче.
Ако америка беше умна като вас, нямаше да изтегли кадрите на нацистка германия и да развие промишленост като картинка.Вие сте същите като хуна Атила - да сринем света за да построим нов.
Ей заради публика като вас не стъпвам на стадиона.
цитирай
19. анонимен - Типичен пример за десен гъбясал от ...
02.08.2007 22:05
Типичен пример за десен гъбясал от предрасъдъци и крайности индивид.

prav si, moralwt e staro muhlyasalo neshto...

govorihme za tova KOGA regimwt stava prestwpen, a ne za know how. Amerika ne si vze nacistite, a im organizira proces. Vze obache reparacii i kontribucii pod vsykakva forma, vkl. i iznos na celi (podzemni) fabriki. Na zarobenite v tyah obache uredi da se izplatyat obezshteteniya. I t.n. za PREDRAZSWDWCITE i polzite ot tyah.

No ti kaza po-gore, che silata i vlastta si osigiguryavali i moralnata polojitelna ocenka, bili im priswshti, shtoto bili na vlast. Demokrat i humanist i chudo...
Ekaterina
цитирай
20. nakom - Кажи го това за морала на Хобита
03.08.2007 01:08
щом сте от една кръвна група (синята кръв) ще го разбере.Аз като тъпо комунистическо парче - не го разбирам.И пиши на кирилица ако ти е възможно че думи като PREDRAZSWDWCITE ми е трудно да ги разбирам.
цитирай
21. sparhawk - За това, ако щял да победи комунизма
03.08.2007 08:07
не може да победи, тъй като освен жесток и кръвожаден, той е и тъп. Сбъркан.
цитирай
22. artanis - мога ли да подпиша
03.08.2007 13:21
петицията on-line?

поздрави:
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thehobbit
Категория: Политика
Прочетен: 892514
Постинги: 186
Коментари: 1374
Гласове: 2389
Архив
Блогрол