Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2007 17:50 - Oчаквано - мутрите надделяха в СДС
Автор: thehobbit Категория: Политика   
Прочетен: 10426 Коментари: 34 Гласове:
0

Последна промяна: 03.08.2007 19:16


Заглавната страница на вчерашния в-к "Демокрация днес" е достатъчно красноречива, дори без леката "редакторска" намеса:

image

Отдавна ми е ясно, никой лидер на СДС, пък бил той и кафеджия с "Мазерати", не може да се пребори с първичния нагон на "клиентелата", обрасла около управлението на София по модела "Антоан Николов - Стефан Софиянски".

Нямам идея що за човек е г-н Юруков, пък и няма значение. Важното е, че той е един слаб лидер, който беше отнесен от мутренското статукво в партията си, изоставяйки всякакви реформаторски амбиции.

Мога само да му пожелая успех в пълненето на тлъстите гуши на "Антоанчетата" с помощта на вездесъщия палячо - Бай Бойко Борисов.

image

За съжаление СДС не е и очевидно няма да бъде съюзник на онова малцинство граждани, които искрено желаят реформиране на безобразния модел, по който се упражнява политическата власт у нас.

Напротив - подготвя се за мащабна коалиция с партия, чиито кандидати са олицетворение на милиционерското зачатие на мутренския бизнес, който и до днес се храни основно от отношенията си с властта и политическото ограничаване на конкуренцията и свободата.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dantonov - Този начин на мислене ще ви доведе до ...
03.08.2007 20:06
Този начин на мислене ще ви доведе до това, да изпълнявате ролята на кибиците в политическия живот на страната.
цитирай
2. zemaria - лошоо
03.08.2007 22:16
много лошо. У нас песимистите не само винаги печелят, ами действителността направо надминава и най-големия от тях. Гаче ли сме чистилище..Освен да го ударим на философия, друго не ни остава
цитирай
3. ivoberov - А какво ли ще каже набеденията борец ...
04.08.2007 01:02
А какво ли ще каже набеденията борец против Мутрите - Сугарев. Може би и той ще каже - ама с тия мутри ще борим комунистите, вместо да се обособяваме като малка зла партия, подобно на Костовата.
И друго - как в този вестник се е появила тази съпоставка при заглавието. Дали случайно, или нарочно ?
цитирай
4. ivoberov - И още - ще се съюзиме с тоя, да свал...
04.08.2007 01:38
И още - ще се съюзиме с тоя, да свалиме, оня, ще прекараме оня, за да се съюзим с тоя, на тоя ще подлеем вода, другия ще отсвирима, така ще дойдем на власт, така няма да дойдем на власт...
Така е в партиите, така е в дневниците, така е в коментарите към посланията в дневниците, така е по медиите, така е навсякъде.
Ама това не е политика, бе хора.
Това се учрежденски клюки и интриги.
Ето защо всяко появяване на Костов е толкова силно. Просто няма друг човек, в България, който да прави политика и който да има поне бегла представа откъде сме тръгнали и накъде вървим.
цитирай
5. dantonov - Ivoberov, точно това е политиката. ...
04.08.2007 08:55
Ivoberov, точно това е политиката.
И не случайно се казва, че политиката е мръсна работа. ТО си е така. Фактите са си такива. Никъде по света няма политика и политици, такива каквито ти се искат.
цитирай
6. gantree - до dantonov
04.08.2007 09:29
"мръсна работа" е всичко онова, което се върши от мръсни хора, г-н Антонов; в този ред на мисли е наистина вярно, че политиката в СДС през последните няколко години (и особено напоследък) е "мръсна работа" - но това, разбира се, изобщо не се отнася за политиката въобще
цитирай
7. dantonov - Gantree, как мислиш дали в САЩ, А...
04.08.2007 10:27
Gantree, как мислиш дали в САЩ, Англия или другаде нещата стоят по друг начин. Спомни си скандалите в САЩ при последните президенстски избори, предполагам също знаеш кариерата на Чърчил, да не ти давам още примери - твърде много са. Идеализмът е хубаво нещо, но затова се нарича идеализъм, защото няма приложение в парктиката.
цитирай
8. анонимен - Алтернативата
04.08.2007 14:12
След като младата мутра ПЮ прие да мубъде командир старата мутра ББ за да бъдат удовлетнворени кариеристичните и клиентелиски претенции на Софийската СДС организация,въпроса за обща дясна кандидатура за кмет на София автоматически отпадна.И ако ръководзителите на ДСБ продължават да търсят и говорят за печеливща обща дясно кандидатура ; в същност с кого обща?) или пък си таят и нищо не казват, с това ще докажат че не са в час и срамно ми да го кажа, но са некадърни политици.Те трябва ежедневно да анализират дилемата за балотажа за кого да се гласува-за ББ или за БСП.За мен дилемата е решена-по добре лечим грип, отколкото смъртоносно чума.Чумата е ББ
цитирай
9. alexanderkolev - Има голяма разлика разбира се между ...
04.08.2007 15:25
Има голяма разлика разбира се между политиката задвижвана от обаянието (т.н. харизма) на определени идеи и личности и политиката на учрежденските интриги (по израза на Иво). За да осъзнае човек тази голяма разлика, не е нужно да търси примери от САЩ и Латинска Америка (популизмът също не става без лично или идейно обаяние), а е достатъчно само едно сравнение между българската политика от началото на “прехода” и през последните пет години. Спомнете си митингите, споровете по площадие и обсадите на Нарадното събрание. И колко важно бе тогава за един политик да може да говори добре (и на митинг, и в Парламента, предаванията от който се слушаха масово). Има ли сега някой, който да може да събере един приличен по численост митинг пред Александър Невски. Май само Волен. Изобщо, политиката у нас се институционализира (по Вебер), професионализира (по бате Петьо и Надка) и мутризира (по Бойко и Бинев). Политиката сега е много по-различна от преди седемнайсет години и разликата не е в полза на сегашното. Щом изобщо хора като, какъв беше оня, Колчаков ли, или пък преди него оня с агнешките главички, Николов или нещо подобно, а сега и някакъв “бизнесмен” Юруков, можаха да се издигнат толкова високо в СДС-то, то това е знак, че си имаме работа с една учрежденско-фирмаджийска партия. Тоест с едно нищо, което няма как да оцелее, освен временно с помоща на безпринципни игрички и коалицийки, като какви бяха там, Свободните демократи ли. Аз и оттогава, преди пет шест години, спрях да се интересувам изобщо какво става със СДС-то. Заинтересувах се, когато Костов излезе и се създаде ДСБ, защото Костов, добър или лош, е личност, и то от онова време, когато политиката беше политика. Личност, а не провинциален гешефтар, натрупал достатъчно парички за да реши “да се намеси в политиката” – каквито са царедворците, гербаджиите, а от известно време и СДСарите.
цитирай
10. ivoberov - Саркози е извънредно ярък пример за ...
04.08.2007 18:57
Саркози е извънредно ярък пример за човек, спечелил изборите с политика, а не с друго. Който не е схванал това просто не следил изборите във Франция.
Колкото и да е странно но и Буш спечели с политика. Хората са забравили, но той се обяви за някакъв вид изолационизъм - оттегляне на САЩ от европейските работи, след войната в бивша Югославия.
Терористичните нападения на 11 септември промениха всичко.
Такива тъпи махленско-клюкарски доводи и обяснения на политиката има само в България.
А може би и в Албания, не знам.
цитирай
11. ivoberov - Саркози е извънредно ярък пример за ...
04.08.2007 18:57
Саркози е извънредно ярък пример за човек, спечелил изборите с политика, а не с друго. Който не е схванал това просто не следил изборите във Франция.
Колкото и да е странно но и Буш спечели с политика. Хората са забравили, но той се обяви за някакъв вид изолационизъм - оттегляне на САЩ от европейските работи, след войната в бивша Югославия.
Терористичните нападения на 11 септември промениха всичко.
Такива тъпи махленско-клюкарски доводи и обяснения на политиката има само в България.
А може би и в Албания, не знам.
цитирай
12. ivoberov - Тоест Юруков може би е добро момче,
04.08.2007 19:00
но от всичките клюкарско-интригантски съображения, които поднася на обществото си личи, че няма никакъв размах, нито виждания, нито цели. От него не става не само водач на партия, но и политик не става.
Съобразявал се с това, с онова, със софийскате организация, с Бойко Борисов, с ДСБ, преценявал възможност - айде стига...
Вече стана месец май се върти из медиите и не казва нищо.
цитирай
13. alexanderkolev - Да, де – там е работата, че ако дей...
04.08.2007 21:06
Да, де – там е работата, че ако действително е политик, трябва не да се съобразява, а да води. Което е значително по-трудно и не е за всеки управител на фирма.

цитирай
14. ivanko - Бавно връщат комунизма
05.08.2007 11:45
След 18 години се видя, че в България не може да се разчита на гражданско овщество и демократично самоуправление. Гражданското общество избяга по чужбина, а тука останаха прекалнено много боклуци (милиционери, десари, комунисти) и отявлени простаци .
Демокрация не може да има с такива елементи.
цитирай
15. nio - Странни мнения: "ако ...
06.08.2007 09:05
Странни мнения:

"ако действително е политик, трябва не да се съобразява, а да води"

Все му се иска на народа да си има овчар/водач, гуро, фюрер, командир/ който да го води, пои, пасе и от време на време да го коли.

Как няма да се "съобразява"?

Демократичнвия процес иска съобразяване, а ролята на лидера е да балансира вижданията и разбиранията и да търси компромисни решения които да отразяват максимално нагласите в партията, а не собствените му интереси.

alexanderkolev, направо ми разби представите за демократична партия:-)

Дори един лидер да не е съгласен с нагласите в партията, той трябва да се подчини и да приеме линията на поведение, или да си хвърли оставката.В противен случай, започва отлив и партията се свива до твърдо ядро и се изражда в секта.
цитирай
16. gantree -
06.08.2007 10:37
ти просто не си християнин, Nio; не за друго, а именно затова не разбираш казаното на alexanderkolev; лидерът затова е лидер - за да води след себе си всички онези, които искрено и безкористно споделят "собствените му интереси";
метафорически казано - не "стадото" определя посоката, а овчарят; като се прибереш в къщи, най-неочаквано може да ти се случи да проумееш, че не децата определят семейната среда и нейните ценности и посоки; ако искаш, можеш и до някое училище да свърнеш - и там все още учителите вземат решенията, вместо учениците;
виж, с Църквата няма да ти давам пример, дори и чисто метафорически - главно за да не се объркаш тотално, а и за да не влизаме в тема, която по всяка вероятност ти е неприятна;

поздрави
цитирай
17. nio - Ган, абсолютно си прав. Заклет а...
06.08.2007 11:31
Ган, абсолютно си прав.Заклет атеист съм.
Наистина някои типове мислене са ми абсолютно непонятни.Аз не ги определям като "лоши".Просто не ги проумявам.Всъщност демокрацията е разнообразие на мненията.Когато няма разнообразие и сблъсък на идеи, се стига до изкривявания.Кой знае в какво би се изродил либерализма ако няма конкурентни идеологии:-)

Просто няма абсолютна непогрешимост.Иначе идеите и света нямаше да се развиват.
Поздрави

PS Църквата също се развива.Може би от всички религии исляма най-бавно поема новото.
цитирай
18. alexanderkolev - Естествено, че Нио разбира и дот...
06.08.2007 11:55
Естествено, че Нио разбира и дотълкува превратно думите ми. Под “води” имам предвид да излиза с нови идеи и да умее да се бори за тях. Да убеждава и вдъхновява. Да измисля и прави неща, които на пръв поглед (за мнозинството) изглеждат невъзможни. Това е толкова ясно. Ако не беше така, то тогава значи всеки става за водач (стига да може «да балансира вижданията и разбиранията и да търси компромисни решения които да отразяват максимално нагласите в партията»). Ами че то това последното всеки средна ръка апаратчик, всяка сравнително сръчна мижутурка може да го прави.

Между друото, така е и в любимата на Нио област на “бизнеса”—и там главното е не да си сръчен мениджър (управител), който да знае как най-добре да организира работата, а да имаш хубави новаторски идеи, за чието осъществяването да организираш хората. Най-лесното е да уволниш полoвината работници и да орежеш разходите. Много по-трудно е да създадеш един нов и хубав продукт и да го наложиш. Това се разбира навсякъде, където има истински работещ пазар (особено в Америка, където по тоя повод обичат да използват думата “vision”, не се сещам за хубав български превод, нещо средно между въображение и пророчески дар). Виж, в България може и да е друго. Ама в България пазарът е монополно-мошенически, така че тук се ценят други качества. Та като каза тоя Юруков, че щял да ръководи СДС-то “като фирма” (глупост, от която веднага ти става ясно що за човек е), той естествено е имал предвид нещо като да проведе оздравителна програма на фирмата чрез орязване на разходите, а не да измисли нов продукт, да проведе хубава рекламна кампания и да отвори нов пазар. А всъщност дори май е мислел чисто и просто как най-изгодно да продаде фирмата. Крайно жалка работа!
цитирай
19. dantonov - Ти май нищо не разбираш от бизнес. ...
06.08.2007 14:44
Ти май нищо не разбираш от бизнес. Пример - най-богатият човек на света Бил Гейтс - знаеш ли как е станал богат? Ако не, взе попрочети нещо, за да разбереш, че много неща не са ти ясни, включително и за това, как се прави бизнес и в Америка.
цитирай
20. gantree - :)
06.08.2007 14:54
никой не е умрял атеист, Nio; съжалявам, че в случая ми се налага да цитирам тази крилата фраза на Св. Малинов :))

ето, сега и ти сам можеш да видиш къде бъркаш - имам предвид, ако успееш и да осмислиш това, което си написал; някакви типове мислене са ти напълно непонятни, но това не е защото тези типове мислене са подчинени на някакъв суперсложен за разбиране алгоритъм; ти просто отхвърляш нещата, които са ти непонятни - вместо да се опитваш да ги осмислиш; да, така е по-лесно, безспорно е по-лесно да отхвърлиш априори онова, което не ти е ясно, но при такъв подход на практика не ти остава никакво смислено основание да говориш за свобода, за каквато и да било свобода, дори и в най-абстрактните й измерения;
ето, да вземем за пример последната ти по актуалност формулировка за демокрацията - четейки я, просто недоумявам какво изобщо ти е станало ясно, щом си в състояние да отмениш плурализма като понятие, квалифицирайки го като "демокрация"; плурализъм (тоест, разнообразие на мненията) е едно, а "демокрация" - нещо съвсем различно;

за "абсолютната непогрешимост" също си в пълно неведение; Господ Бог е непогрешим, и ти - като венец на творението - си най-яркото доказателство за това;

Църквата също се била развивала - чакай малко, нали се разбрахме да не засягаме непонятни теми; това да не ти е като либералските теории за спонтанността ...

поздрави
цитирай
21. thehobbit - Oooo, НЕ Gan :)
06.08.2007 18:36
Ако това е да си християнин - да разсъждаваш за отношенията в една демократична партия тъй както за отношенията между малолетни и техните родители/учители... или пък както между духовния пастир и неговото "стадо" в Църковния живот - то много ясно е не само, че не съм, но и се радвам че не съм.

А иначе аз съм убеден, че НЕ Е това да си християнин.

И изобщо, че да си християнин има твърде малко общо с обществени и политически възгледи и с отношението към йерархиите в секуларни структури, каквито са партиите, училището, множеството от семействата.

Та аз съм активно ангажиран политически, както знаеш, и съм дълбоко убеден, че нито един политически лидер не ми е глава на семейство, нто ми е даскал, нито ми е духовен наставник, а напротив.

ДСБ (например) беше създадена с концепцията за представителството в обществения живот, и до ден днешен се опира най-малкото вербално на тази концепция. За някого това може да е словесна еквилибристика, но не и за мен, защото оназ листовка за " ... кауза без политическо представителство" е писана от мен и на моя компютър и баре аз знам какво съм имал предвид, пък ако ще и никой да не я е разбрал:)))


А иначе за политическото визионерство, за водачеството в най-хубавия смисъл, за генерирането на идеи и за тяхното обличане в политическо слово можем много да си говорим.

Но овчари в политиката аз нямам.
цитирай
22. thehobbit - Ta в горния смисъл
06.08.2007 18:48
... е и този постинг - аз отдавна съм убеден, че цялостната структура на СДС представлява интереси, които не са реформаторски, които са за запазване на едно олигархично статукво, за което Бай Бойко е също доста представителен.

Един силен лидер на СДС би могъл да УБЕДИ част от честните привърженици и членове на тази партия, че е нужна промяна, реформа на самата партия за да стане тя част от един реформистки проект.

Е този лидер - добър или льош - не е този силен човек.

цитирай
23. gantree - :)
06.08.2007 21:52
суетата е "любим" грях за страшно много хора, приятелю
по отношение на "концепциите" имаш някаква, макар и незначителна грешка - става дума за представителство на конкретна визия, на конкретни политичеси идеи, позиции и ценности, а не за представителство на някаква си определена групичка хора и техните близки приятели и приятелки;
нали се сещаш, че тъкмо за тези неща имаш нужда от изразител - визионерство, по твоему казано; да, той не е светец - не е и необходимо да бъде такъв - но къде другаде ще се допиташ, с кого другиго ще си свериш часовника в случаите, когато не си съвсем уверен в правотата на мнението си?
поне аз имам нужда от такъв, ще го нарека "стабилизатор", понеже не съм идеален, нямам претенции за съвършенство и в никакъв случай не мога да кажа толкова самоуверено като теб, че "овчари аз нямам".

е, знам, че си активно ангажиран политически, макар все още да предпочиташ да си просто симпатизант, тоест - страничен наблюдател без право на глас, но въпреки това не мога да кажа за себе си същото онова, което ти толкова уверено заявяваш; не че не съм грамотен или неактивен, ами просто суетата не ми достига.

За СДС нямаме никакви противоречия;
цитирай
24. dantonov - Господа, задайте си един колкото ...
07.08.2007 08:53
Господа, задайте си един колкото простичък, толкова и неудобен за вас въпрос:
Защо на последните избори СДС имаше 10000 хиляди гласа повече от вас?
Да, вярно, че и на СДС не стигнаха, но изглежда те са по-близо до истината от вас!
цитирай
25. templar - моят коментар
07.08.2007 11:17
http://templar.blog.bg/viewpost.php?id=97977
цитирай
26. gantree -
07.08.2007 13:06
що е то Истина, г-не Антонов?
че "Синята идея" е да се съюзиш с мутрите срещу обикновените българи-демократи, и срещу най-близките си съмишленици?
това ли е Истината?
цитирай
27. dantonov - gantree, в случае НЕ трявва да има ...
07.08.2007 14:21
gantree, в случае НЕ трявва да има срещу!
Трябва да има думички като ЗА, ЗАЕДНО...
Стига някога да стигнете и до тях и да разберете, че никой няма право на собственост върху дадена политическа идея.
цитирай
28. gantree -
07.08.2007 14:42
ЗА и ЗАЕДНО с мутрите - не, благодаря;
не ща
цитирай
29. thehobbit - Gan, не споря
07.08.2007 17:31
... че съм суетен. Твърде суетен.

С другото не съм съгласен. Политиката е преди всичко представителство (representation). Английската дума е много "представителна", защото тя просто не може да се използва в предложения от теб смисъл.

"Камара на представителите" например - Chambre of representatives - има съвсем еднозначен смисъл.

Поради това и идеите, и концепциите, и каузите дори на политическите партии се променят, основно под влияние на настроенията/интересите/убежденията на гражданите.

Обратният процес - на "възпитаване" на тези убеждения и позиции - също, разбира се, съществува, но твърде рядко е водещият.

Ненапразно Мустафа Кемал не е бил демократ и не е управлявал Турската република по демократски норми.
цитирай
30. gantree -
07.08.2007 18:04
не, не искам да спорим по темата за представителството; при такова внушително скупчване от неадекватни и необразовани простаци, каквото се наблюдава не само у нас, а и в повечето от бившите комунистки държави от източния блок ограмотяването и възпитаването както на убеждения и позиции, така и на обикновени морални ценности би следвало да са на първо място;
А Ататюрк го остави; той не е имал демократична среда и хора-демократи срещу себе си, и не е могъл да си позволи лукса; това отчасти е валидно и за нас, макар и само с малкото уточнение, че все пак християнската ни среда е доста по-близка до секуларната, светската демокрация;
иначе и ние като него нямаме хора-демократи срещу себе си;
цитирай
31. zari - Хммм, мутрите надделяха в СДС и намаляха в БСП.
09.08.2007 09:50
Така ли, авторе?
цитирай
32. анонимен - da de, Attatuyrk ne e nalojil po d...
13.08.2007 21:45
da de, Attatuyrk ne e nalojil po demokratichen pwt demokratichno razvitie, shtoto liderstvoto s visionerstvo protivorechi na tova - po koncepciya. No e zalojil v Turciya, dragi Hobbit, dwlboki temeli. Dano samo ne stane jertva na sobstvenata si demokraciya, osobeno sled poslednite izbori. SHte vidim.

"да балансира вижданията и разбиранията" ne oznachva politicheska bezprincipnost i prostituciya. Da se swobrazish s meteorologichnite usloviya ne e prichina da stanesh vseyadno politichesko govedo, da prostite cvetistoto sravnenie.
"Da, ama i v Amerika imalo business i igrichki" oshte ne e dokazatelstvo, che tam igrata e bez pravila - shtom ima igra, znachi i pravilata se spazvat, v protivwn sluchay stava voyna na vseki sreshtu vseki. Kakto e may v Bwlgariya

Ekaterina
цитирай
33. thehobbit - Ekaterina,
13.08.2007 21:49
... с това твое мнение съм напълно съгласен.
цитирай
34. анонимен - nzama nachin, Hobbit, otvreme n...
13.08.2007 23:09
nzama nachin, Hobbit, otvreme navreme, i zaradi ciklichnostta, da ne opirame do temata ot pwrviya ni online-razgovor, onzi za estestvenoto pravo i Vienskiya (post)normativizwm ;-)

E.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thehobbit
Категория: Политика
Прочетен: 892569
Постинги: 186
Коментари: 1374
Гласове: 2389
Архив
Блогрол