Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2007 15:17 - Безхаберие срещу прозрачността в Столична община
Автор: thehobbit Категория: Политика   
Прочетен: 3369 Коментари: 1 Гласове:
0



Преди точно седем месеца влезе в сила Законът за устройството и застрояването на Столична община. Още тогава писах за липсата на публичност и прозрачност при приемането и прилагането на този изключително важен нормативен акт.

Особено важно е, че успоредно със закона, като неразделна част от него, влиза в сила и графичната част на Общия устройствен план на София /ОУП/. Този план би трябвало да прекрати двайсетгодишния хаос в строителството в София, да сложи край на практиката на планиране "на парче" срещу съответни рушвети - практика, болезнено позната на всеки, който е имал връзка със строителния бизнес или просто се е опитвал да реализира на пазара собствен поземлен имот.

Правната сигурност и законността изискват ОУП на София да бъде достъпен и публичен, така че всеки да може да направи справка за устройствения режим на земята, която притежава, на земята, която възнамерява да придобие или на съседни имоти, строителство в които би засегнало стойността на собствеността му.

Законът постановява:

Чл. 5. (1) Общият устройствен план на Столичната община е публичен.

(2) Общият устройствен план, специализираните програми, предложенията за изменения на плана, както и други данни и информация, свързани с устройството на територията, се публикуват на електронната страница на Столичната община. Измененията на общия устройствен план се публикуват не по-късно от 7 дни от влизането в сила на решенията за одобряването им.



Прегледах страницата на Столична община.
Не се изненадах, че никакъв план не е публикуван - и за неосведомените като мен е очевидно, че този сайт е негоден за предназначението - смешно подобие на интернет сайт, на който подобни материали не могат да се качат.

Изненадах се, че дори текстовата част на Закона не присъства на страницата - в раздел Закони за инвестиции и строителство.

Според сайта на СО изобщо не съществува Закон за устройството и застрояването на СО...

Да продължим нататък:



§ 3. В срок шест месеца от влизането в сила на този закон кметът на Столичната община изготвя рамковата програма за прилагане на общия устройствен план, подлага я на обществено обсъждане и я внася в Столичния общински съвет. Столичният общински съвет одобрява програмата и я внася за приемане в Министерския съвет. § 4. Столичният общински съвет приема наредбите по този закон в срок шест месеца от влизането му в сила. § 5. В срок шест месеца от влизането в сила на този закон се съставят актове за публична държавна и публична общинска собственост на парковете, градините и другите озеленени площи за широко обществено ползване.


Дали поне едно от тези задължения на администрацията на СО е изпълнено - НЕ, НЕ и НЕ.

Да продължим:

§ 7. (1) В срок шест месеца от влизането в сила на този закон Столичният общински съвет приема решение за изработване на проект за изменение на общия устройствен план, като определя обхвата и срока за изработването му.

(2) В обхвата на проекта задължително се включват:

1. промени в обхвата на зелената система с цел запазване на терени, изградени като елементи на зелената система на града съгласно действалия общ градоустройствен план на София, чието предназначение е било сменено преди или с приемането на този закон;

2. подобряване на транспортно-комуникационната схема;

3. определяне на територии за разширяване на гробищните паркове;

4. промени в разпределението на групите територии, устройствени зони и самостоятелни терени в градския район с цел ограничаване на преструктурирането на жилищните комплекси;

5. актуализиране на устройственото предвиждане на територии за депа и други съоръжения и инсталации за третиране на отпадъци.

(3) Проектът за изменение на Общия устройствен план подлежи на обсъждане по реда на чл. 121, ал. 1 от Закона за устройство на територията .

§ 8. В срок шест месеца от влизането в сила на този закон в Столичната община се създава и поддържа публичен регистър, съдържащ информация за определенията, правилата и нормативите за застрояване и ограниченията за застрояване в отделните квартали и поземлените имоти, произтичащи от разпоредбите на закона и на общия устройствен план.


НЕ, НЕ и НЕ.

Да продължавам ли? На мен ми стига ...




Тагове:   община,   безхаберие,


Гласувай:
0



1. анонимен - Общия устройствен план е публикуван на www.sofproect.com
08.01.2008 15:51
www.sofproect.com
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thehobbit
Категория: Политика
Прочетен: 894457
Постинги: 186
Коментари: 1374
Гласове: 2389
Архив
Блогрол