Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2007 16:06 - Сериозно - за застрояването на Столицата
Автор: thehobbit Категория: Политика   
Прочетен: 2783 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Вчера за сефте се сблъсках с новия Закон за устройството и застрояването на Столична Община (ЗУЗСО), ДВ бр.106/2006, в сила от 28.01.2007. 

Законът поставя въпроси и проблеми, които са далеч извън целите и потенциала на този блог - и е изненадващо колко малко коментари и дебати е имало по него до момента (но това е част от проблема)... 

Законът има положителни и отрицателни аспекти, за съжаление, макар и не за изненада, вторите сериозно преобладават. Ще си позволя кратко резюме на първите ми впечатления: 

1. Позитивни страни: 

+ Цялостното уреждане на градоустройствения режим на столицата е дори много закъсняло. Безспорно е необходимо да има стабилна среда за строителство и благоустройство. В този аспект, след началния и неизбежен хаос, законът ще донесе стабилност. 

+ Законът е придружен с цялостен графичен план на града ( графична част на Общия устройствен план на София)  и крайградските зони, което позволява лесна проверка на режима на земята от страна на купувача / инвеститора. 

+ Законът предвижда (макар и частично) разрешаване на драмите със земеделската земя около София, като разграничава подлежащите на урегулиране от "стабилните", т.е. предвидени изцяло за земеделски нужди терени. 

+ Законът предвижда актуален регистър на зелените и рекреативни площи и мерки за съхраняването им. 

2. Негативни страни: 

- Законът е приет и обнародван изненадващо, без подробно обсъждане и изслушване на засегнатите страни, което ще доведе тепърва да вълнения, протести, изменения и т.н.

- Законът влиза в сила едва 20 дни след възстановяване на нормалния работен ритъм на фирмите и администрацията, т.е. не е предвидено никакво време за адаптация на пазара, на службите на общините и т.н.

- Графичната част на закона не е достъпна и в настоящия момент (десет дни преди влизане в сила), а вероятно няма да бъде достъпна и месеци след като е в сила. По същество това е нарушение на Конституцията и на Закона за нормативните актове, тъй като графичните планове са неразделна част от закона, без да са обнародвани и общодостъпни. Това ше доведе до
а) блокиране на пазара и
б) злоупотреба от страна на лицата, които разполагат с плановете и информацията. 

- В закона са предвидени поне 6 (шест) наредби на СОС по прилагането му, които следва да бъдат приети в 6-месечен - пожелателен - срок. До приемане на тези наредби целият строителен бранш ще се намира в безтегловност и хаос, от който полза ще имат единствено чиновниците на СО и свързаните с тях големи фирми-клиенти. 

До тук изброих техническите недостатъци и проблеми, които са характерни за законодателния процес в България изобщо. Следват още две групи пороци - възможността за чиновнически произвол от една страна и нереалистичното планиране, от друга. 

Чиновнически произвол: 

-
Законът, в своите преходни и заключителни разпоредби, предвижда всички визи за проектиране и всички одобрени архитектурни проекти, за които няма разрешение за строеж до влизането му  в сила, да бъдат отменени, ако противоречат на графичните планове (да - тези, дето не са достъпни за простосмъртните). 
Не знам дали читателите на този блог за запознати с разходите по издаване на виза и одобряване на архитектурни проекти, но авторите на закона СА ДЛЪЖНИ да бъдат наясно. 
Този текст означава, че хиляди хора ще платят повторно хиляди до десетки хиляди левове за преработка на вече изработени проекти...
Означава също, че чиновници в СО и приближените им клиентелни фирми ще приберат стотици хиляди за уреждане на разрешения за стеоеж до влизане на закона в сила .... 

(следва продължение  - имам среща с клиент)




Гласувай:
0



1. анонимен - ОГП
23.01.2007 18:26
Искането за отпадане на досегашните визи и даже одобрените архитектурни проекти е напълно необосновано.Нямам нищо против одобряването на ОГП,то е само от полза за всички,но въвеждането му трябва да бъде съобразено с досегашните ангажименти,които са поети от общината!Иначе много инвеститори са неправилно ощетени,тъй като разходите за покупка на парцели с определен тип строителни параметри,регламентирани с визи,както и изработването на проекти,базирани на тях са огромни!И това еднозначно наложено решение от страна на СОС трябва да влезе в съда.Нека строиелното лоби и ощетената страна да вземат отношение!За контакти-kamenoff_toni@hotmail.com.Тони Каменов-инвеститор.
цитирай
2. thehobbit - Г-н Каменов,
23.01.2007 18:32
... за съжаление отпадането на визите и проектите е разпоредба на Закона, не е решение на СОС. Единтсвеният орган, който може да го отмени, е Конституционният съд (или разбира се нова промяна на ЗУЗСО).

Омбудсманът Гиньо се почуди, почуди, па се отказа да го атакува пред КС. Поне засега.
цитирай
3. анонимен - Отново някои се нагушиха,а на други им национализираха имота
27.03.2007 23:56
Такава корупция няма никъде,такова беззаконие също и после идете гласуваите пак.Но докато си мълчиме ще е така,защото сме като овцете ,правят си с нас каквото си искат разни управници и за няколко години оправят и живота на правнуците си.Сега ще ни съдерат от пари разни архитекчета и ще си платим имотите по 3,а пък и по 4 пъти.Не се ли вдигнем да протестираме никои няма да ни чуе.
цитирай
4. анонимен - номера със старите дати
28.03.2007 00:10
Нали знаете,че докато простосмъртните не знаеха какво се случва,архитектите и кметоветв знаеха и са си запазили входящи номера от 2004год. и както се сещате сега ще искат 10 000 и бърз строеж ,за да те узаконят със стара дата и новото ОГП за тебе няма да важи.И пред алтернативата имота ти да е пустееща ливада,която няма и пазарна цена,избираш да направиш някого богат,не за друго ,а защото си му в ръцете.Пък и по добре чертожника да е богат отколкото детето ти да се разглези и да не се учи на труд.Затова смятам да се обединим под общата кауза;БЪРЗО ЗАБОГАТЯВАНЕ НА ВСИЧКИ КНИЖНИ ПЛЪХОВЕ;Пък в крайна сметка на нас за какво са ни имото,хайде да им ги дадем и да не ги караме да се унижават и да ни искат пари,та нали ние за тях работим.Който смята ,че сам права и има какво да ми каже нека пише.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thehobbit
Категория: Политика
Прочетен: 892616
Постинги: 186
Коментари: 1374
Гласове: 2389
Архив
Блогрол