Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2007 16:16 - Mafia thriller: Разпад на олигархията или разруха на обществото?
Автор: thehobbit Категория: Политика   
Прочетен: 1995 Коментари: 3 Гласове:
0



« … Взаимните обвинения в корупция, изнудване и заплахи между директора на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров и министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП) предизвикаха буря в парламента…»

 

Звучи някак драматично, нали? Сякаш самата тъкан на олигархията, която контролира стопанството, правораздаването, често – управлението и почти постоянно – културния живот в България, се раздира от крамолите на неколцина ноторно известни мафиоти и техните протежета по всички нива на Властта…

 

Това, което със сигурност се случи (а явно има още доста да се случва), е публичното признание на няколко висши чиновници и магистрати за факти, които всички ние знаем или – ако използваме правна терминология – сме били длъжни да знаем, ако проявяваме дори минимален интерес към начините на упражняване на държавната власт и на разходване на обществените (сиреч – НАШИТЕ) средства:

 

« … Нинова каза пред бТВ, че шефът на следствието е поискал предаването на документи по неофициален път, които да уличат шефа на “Булгартабак” Христо Лачев в престъпления. Нинова обясни, че отказала да ги предостави.Предполага се, че чрез уличаващите Лачев документи, той по-лесно ще бъде убеден към кои “черни каси” са насочва пари от дружеството…»

Да ви звучи изненадващо, непознато? Надали. На мен – със сигурност НЕ.

Очевидното си е очевидно – Да, приятели. ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА.

Друг е въпросът – дали това публично проявление  на разплухата на властта в България непременно води до разпад и край на олигархичната система на контрол върху бизнеса и управлението?

НЕ, НЕ и НЕ.

Това не е сигнал за разпад на олигархията. Това е тест за разрухата на обществото ни. Сравнението с “Big Brother”, което звучи тъй нелепо и безсрамно в устата на нелепия и безсрамен Р.Овч., не е безпочвено. Просто методите на упражняване на властта се изнасят на показ в едно брутално (и много скъпо) шоу, в което залогът не е съществуването на феодалния управленски модел, а отстраняването на определени участници в него, явно твърде лакоми, нахални и самодейни в стремежа си да се наложат над останалите. Остава да ни предоставят щедрата възможност да изпращаме sms с текст “Отстранете Овчаров”, “Отстранете Доган” и т.н. и т.н. на стойност 1.00 лв. (без ДДС). Парите от sms-ите са за победителя. ДДС отива в хазната, оттам през “Булгартабак”, Държавния резерв, “Топлофикация”, “Информационно обслужване” и т.н. и т.н. – пак при победителя.

Наблюдаваме, прочее, поредното публично поръчково убийство. Колкото поръчковите убийства доведоха до разпад на наркомафията, толкова и тази акция ще доведе до разпад на олигархията.

Защото ние продължаваме да сме кога безстрастни, кога клюкарски заинтригувани, зрители. ТОВА Е ТЕСТЪТ. Ще останем ли зрители или ще бъдем общество.

Преди време един известен топ-полицай, а днес – известен селски кмет, пак се проявяваше като голям разбирач на подобни конфликти (както и сега). Той ни обогати с едно мъдро разсъждение и един безценен съвет:

“Избиват се, защото сме ги хванали за гушата” – тъй разсъди Генералът. Стрелбата в “Ескейп” например оцени като позитивно явление. Намалял бил наркопазарът, та трафикантите се избивали ... Ако се съди по темпото на избиване, пазар вече няма, само убийства.

“Ако видите подобни ‘бизнесмени’, излизайте от ресторанта” – беше безценният Генералски съвет.

И тук, приятели, идва закачката:

В обществения ресторант влязоха мутрите. Свалиха костюмчетата от по три бона, изуха (именно изуха) елегантните чепици и започнаха груб селски кютек с бухалки пред очите ни. Казват ни: “Ей на – това е обществото, това е политиката. Ако не ви кефи, напуснете. На нас така ни е добре.”

Останалото е наш избор. Cosa Nostra, биха казали италианците.

Абе Иво Беров май го е написал по-добре в блога си. Ама на него това му е работата – да пише по-добре от мен.  

 




Гласувай:
0



1. alexanderkolev - Много ми хареса
06.05.2007 05:39
Oсобено за това как парите от SMS-ите ще отидат пак при победителя (не се бях замислял за това) :-)
цитирай
2. greenpower - Гущерът поотряза малко от опашката си
06.05.2007 15:30
Май така излиза с последните 2 уволнения. Съ-ъ-ъ-ъ-ъ-всем мъничко обаче :(
цитирай
3. nio - Хобит, добре написано, ама не ви...
08.05.2007 02:26
Хобит,добре написано,ама не виждам предложение за решение.
Това с което започваш,е нещо като да откраднеш кравата на комшията:-)
Без значение кои са идвали на власт,не са си посягали на черните каси.По времето на Костов имах удоволствието да се съдя с една "институция" която е от малките "кравички" на БСП.Няма значение че СДС бяха на власт.Във владението на БСП,просто нищо не се беше променило.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thehobbit
Категория: Политика
Прочетен: 892510
Постинги: 186
Коментари: 1374
Гласове: 2389
Архив
Блогрол