Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2007 17:51 - Кратък репортаж 2-ра част. На Юг ...
Автор: thehobbit Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1541 Коментари: 1 Гласове:
0



1. Лозенец. Да започнем с добрите новини.
Селото става по-прекрасно с всяка изминала година (Наистина, преди десетилетие то нямаше никакво очарование, което да се губи с прогреса). Прилична архитектура, ниско застрояване на околните терени, леки конструкции на плажа. Още един пример, че не е нужно да правиш свинщини, за да печелиш пари.
Напротив - цените в Лозенец са много високи и предприемачите печелят маса пари от богати български туристи, отвратени от  "бетонния пояс".
Разбира се, ако беше приет овреме Законът за крайбрежието, щеше да е направо прекрасно, а не е. Все пак е добър пример за пазарна икономика и съхранена природа.

2. Арапя. Строителството е започнало и там. Не е твърде високо (до 3 етажа), не е и твърде нагъсто (засега). На мен ми е трудно да възприема това гнездо на детството и младостта ми застроено с масивни сгради, но собствениците на земя имат право да печелят, нали? Отново прави впечатление хаотичното бързане за застрояване на "първата линия" преди да влязат в сила ограничителните текстове на Закона за крайбрежието. Този "прозоречен период" до влизане в сила на закон, който вися на първо и второ четене три и половина години в Парламента, е гнусен азбучен пример за законодателно насърчаване на корупцията и обезсмисляне на закона. Позор...
Именно тази хаотичност на застрояването дразни ужасно - всичко е в отпадъци и изкопи, няма ред, няма озеленяване. Глупост, за която собствениците ще платят прескъпо. Абе лаком г...з, нали знаете.

3. Свинщини. 
- Легендарната "Златна перла" на Варвара е умопомрачителна гадост. Дори да не беше насред парк Странджа, пак щеше да е неприемлив строеж. За парка ще пиша отделно...

- Къмпинг  "Нестинарка" е украсен с неземно грозен "билдинг", който обезсмисля всякакъв опит на бъдещи инвеститори да направят плажа приемливо място. Осраното си е осрано.

- Северният нос на "Аркутино" е скоростно застроен с вилно селище тип Ж.К. на 4 до 5 (!!!) етажа, което стърчи по безумен начин над може би най-красивата част от цялото ни Черноморие - Змийския остров и т.н..

- Северният край на плажа Алепу (известен като "Дюни") е вече от три години обезобразен от някакъв бетонен тулуп с куполи, пък с кули, пък в някакъв късновизантийски мутробарок. Цялата концепция на селището "Дюни" е затрита с един замах.

- Северният край на Каваците (бившите заливи на Христос и даляна "Чайка" и т.н.) е застроен напълно безразборно с всякакви грозни къщуря. Особено неприятно е, че за да задържат стръмния бряг под твърде обемистите си къщи, собствениците са изляли повече бетон, отколкото камъни имаше навремето. Ефектът е "Добре дошли в "Дианабад" с море" ... нормален човек там няма да стъпи.

За "Харманите" не се говори. За тях се мълчи...


За да не бъда краен, пак ще кажа - има и изключения от общата гнъсна гледка. Тези изключения не са достатъчни, за да се спаси природната среда на Странджанския край, не са достатъчно и за да се спаси идеята за качествен туристически продукт.
Но има "оазиси" за хора като мен, които искат да посещават от време навреме райските кътчета от детството си ...

Останали са малко места, в които, ако имат грам разум, инвеститорите биха строили разумно, без бетонни "ТУДЖОВЕ" (copyright komitata).

Останали са и резерватите: Маслен нос, Агалина, Аркутино, устията и водосборите на реките, блатото на Алепу. Тях трябва да спасим.
Защото въпросът не е вече дали сме Държава. Ясно е, че не сме.

Въпросът е хора ли сме, какво сме ...


Тагове:   юг,   репортаж,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sis - ох!
05.07.2007 12:38
Ужасно е.
Вече много трудно се намира място, където да не се обърнеш и да не видиш гадна постройка. Поне акъл за нещо красиво да имаха. :(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thehobbit
Категория: Политика
Прочетен: 892586
Постинги: 186
Коментари: 1374
Гласове: 2389
Архив
Блогрол