Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Toва е старият блог на Радан Кънев (известен още като The Hobbit из политическите форуми на родината). Тук се съхраняват архивни статии, постинги и изобщо различни позиции, някому дори интересни... Новият дневник на Радан е на radankanev.blogspot.com
Автор: thehobbit Категория: Политика
Прочетен: 894392 Постинги: 186 Коментари: 1374
Постинги в блога от Февруари, 2007 г.
2 3  >  >>

Има хора, които ценят свободата повече от всичко. 

Дори повече от здравето си, дори повече от живота си. 

Аз имах честта и радостта да познавам такъв човек. Човек, който се посвети на свободата на словото с цената на всичко, което имаше. На малкото си материално имАне, на многото си енергия, упоритост и вяра. 

Познавах го твърде малко, далеч по-малко, отколкото ми се искаше. Но достатъчно, за да усетя един свенлив страх от неговата вяра и ентусиазъм, далеч по-силни от моите, макар да беше в много по-трудно положение ... 

Сбогом, Любо. 

И нека читателите на този блог не забравят нещо, което ти често публикуваше в oshte.info

  For what avail the plow, or sail,
Or land, or life, if freedom fail?

Категория: Други
Прочетен: 3938 Коментари: 11 Гласове: 0
Последна промяна: 27.02.2007 18:01

ДПС отвърна на удара - и то доста, доста болезнено. 

Ето варианта на текста на първо четене: 

" 3) Броят на мандатите, които се разпределят между партиите и коалициите, е равен на броя на представителите на Република България в Европейския парламент, намален с броя на избраните независими кандидати.
(4) За разпределение на мандатите между партиите и коалициите се използва методът на най-големия остатък (метод на Хеър-Ниймайер) пропорционално на подадените за тях действителни гласове в цялата страна и в чужбина. " 

Ето и окончателния вариант: 

" (3) Броят на мандатите, които се разпределят между партиите и коалициите, получили гласове не по-малко от националната избирателна квота, е равен на броя на членовете на Европейския парламент от Република България, намален с броя на избраните независими кандидати.
(4) Разпределянето на мандатите по кандидатските листи на политическите партии и коалициите на политическите партии се извършва съгласно метода по чл. 9, ал. 2. " 

Накратко, това означава, че в разпределението на мандатите участват единствено листите, които са получили повече от 100:18 = 5.55 (в период)% от гласовете, който праг се нарича деликатно "национална избирателна квота". 
С други думи, една партия с 3.5% от гласовете получаваше почти сигурен мандат при варианта на първо четене, а в окончателния вариант тези гласове се разпределят основно между първите две партии. 

Тази мярка е пряко насочена срещу "предателите" от НДСВ и "злодеите" от ДСБ, и без съмнение се дължи на отмъстителната природа на Ахмед Доган. 

Аз искам да подчертая, че по принцип съм ЗА на изборните прагове. Като привърженик на ДСБ, съм убеден, че този праг е полезен за партията в момента - ръководството беше полегнало на кълката, че тъй и тъй ще вкара един евродепутат за цяр, а сега ще трябва да се стегне и да си скъса долнището на костюма, за да мобилизира целия останал електорат. 

А това е хубаво и нужно. Да се скъсат долнищата на луксозните костюми... в крайна сметка - ДСБ ако разчита на липсата на бариери, си заслужава бариерите. 

Лошото е друго - че тази бариера се прокарва тихомълком, потайно в последния момент, без да се съобщи на медиите и обществото, без дискусия, на тъмно и безотговорно. 

Като цялото "тройно" управление.

Категория: Политика
Прочетен: 2726 Коментари: 6 Гласове: 0

" ... Днес със 175 гласа "за", 16 "против" и петима въздържали се и без разисквания парламентът гласува, че "живял постоянно 3 месеца в страната или друга държава от ЕС е всеки български гражданин, който има постоянен и настоящ адрес в България или адрес на пребиваване в друга държава от ЕС най-малко 60 дни от последните три месеца преди вота ... ".

Изядохме жабите... 

Перфектна комедия, изящно режисирана от Ахмед Доган. Тъжно потракват дървените крачета на безпомощно увисналата на конците марионетка Симеон фон Сакс Кобург унд Готта. 

Всичко си е на мястото: 
- Опозицията и НДСВ са зли шовинисти, готови да потъпчат гражданските права на жертвите на "Възродителния процес". 
- Доган, Данчо Ментата & Со не са сбирщина мошеници, а пазители на правата и свободите, както проповядва уставът на т.нар. партия ДПС...

И все пак: 

" ... Всички останали, които не фигурират в списъците, но искат да упражнят правото си на вот, могат да бъдат дописани в изборния ден, като подпишат декларация, че отговарят на изискването за уседналост... " 

... Уседнал е всеки, който  твърди, че е уседнал. 

"Десните" партии в България упорито опитват "и солта, и тоягите" и така ще бъде, докато се занимават с изселническия вот, който не е техен, вместо с вота на хората, които искат реформи, законност, свобода, стопански просперитет - който би трябвало да е техен. Упражнението с принципа на уседналост е поредното доказателство - опозицията разклати доверието на част от привържениците си, които видяха компромис с конституционни принципи с конюнктурна цел, без да постигне търсения резултат - ограничаване на "изборния туризъм" на ДПС...

Категория: Политика
Прочетен: 1090 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 23.02.2007 18:09

Новината идва - сякаш по поръчка - да потвърди постинга ми за вълците и универсалните овчи кожи: 

"...До 2 месеца се очаква инвестиционната компания "Equest" да влезе официално в проекта "Супер Боровец". За момента това е единственият инвеститор, с който "Главболгарстрой" (ГБС) преговаря.
Вчера общинският съвет в Самоков разреши ГБС да изкупи дела от вдовицата на банкера Емил Кюлев..."

Прави ми впечатление, че в България сякаш съществуват общо взето двама "солидни западни инвеститори": Фондът "Equest" и г-н Бьорглафсон. 

Съвсем не искам да кажа, че няма хиляди други инвеститори, компании и изобилие от легитимни бизнеси. Има - и те са в основата на сериозния икономически ръст, на увеличението на значителен процент от заплатите, на промишленото производство и експорта. 

Но къде що има държавен или мутренски бизнес за изкупуване, се сблъскваме - прочее рано или късно - с тези добри познайници, които са ту исландци, ту финландци, ту иралндци, а всъщност - комунистическите зетьове и комсомолски деятели с топли връзки лееееко на Изток от Финландия.

Категория: Политика
Прочетен: 1291 Коментари: 0 Гласове: 0

Какво прави един селски юнак с Лошия вълк? 

Ами ... застрелва го, хвърля го в кладенеца (пардон, това беше Ловецът, нали?) или в краен случай, поне го прогонва през девет планини в десетата, за да не тормози мирното село. 

Или ... поне обещава, че ще го изгони. Абе пак е нещо. 

И ние, общо взето, живеем в приказката. Имаме си лош вълк: 
image

Имаме си и селски юнак: 
imageСмокингът му стои просто възхитително. Като доспехи, някак. Съвсем за гонене на вълци. 

Имаме си и още нещо. 

Универсална овча кожа. Посткомунистическо изобретение, у нас се произвежда по Съветски лиценз. 

Тук четем : „Софиянци трябва да знаят, че на 15 февруари можем да доведем мощен западен инвеститор или ако послушаме БСП - да остане Гайтански, да се съдим с него и накрая да му платим парите.“ Според кмета БСП иска умишлено да вкара града в криза.
Георги Крумов обясни, че има ситуация на „принуден продавач“, преговорите с трите фирми за продажба са започнали след решение от страна на кмета Борисов. "   

И така - Добрият юнак си има ново занимание. Облича побратимите си - вълците на прехода - в овчите кожи на "западни инвеститори". 

Нищо чудно - сам той наскоро наметна отеснялата овчата кожа на проминентен десен политик върху мощните рамене на средна столична мутра. 

Иронията в случая е другаде. Друг един боклук - бившият кмет на София Стефан Софиянски - използваше именно Гайтански, Арсов & Со за овчи кожи. 

Те бяха наметнати през 90-те върху интересите на ВИС в бизнеса с чистотата, а преди няколко години - върху строителството на СИК върху общинска земя: 

" Строежът на мола започна с парите на братята Маргини заедно с Румен Николов-Пашата. Твърди се, че са вложили в построяването му около 45 млн. евро. Впоследствие съдружниците в "Сити строй" продадоха сградата на Гайтански, който я пласира на почти двойна цена на офшорния фонд, припомниха осведомени. " 

("Парадоксите" продължават. Нужно ли е да напомням кой е един от най-известните ортаци на Пашата? ) 

Утешителното е, че всяка следваща кожа е по-лицеприятна, по-щавена, тъй да се каже, от предната. 

Сега са наред комсомолците от Equest, към които се присъединиха куките от БОДК. 

Следващите ще са почти поносими. Може би ...

 

Категория: Политика
Прочетен: 4112 Коментари: 4 Гласове: 0
2 3  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: thehobbit
Категория: Политика
Прочетен: 894392
Постинги: 186
Коментари: 1374
Гласове: 2389
Архив
Блогрол