Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2006 17:05 - Още малко за патриотизма
Автор: thehobbit Категория: Политика   
Прочетен: 8932 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 24.11.2006 17:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Предлагам ви нескромно цитат от моето собствено изказване на семинара "Измерения на патриотизма", организиран от сдружение "Свяст" през септември 2005 година. Съжалявам, че нямам запис на изказванията на Светльо Малинов, Иво Беров, Бойко Ламбовски от същото събитие. 

В сдружение СВЯСТ сме се събрали привърженици на индивидуализма, на личната свобода и отговорност. За нас, за мен, е трудно да говоря за едно общностно самоопределение, каквото е патриотизмът. Но такова самоопределение съществува – за добро или за зло..... (цитати)

Моят отговор е – понякога за добро, понякога за зло. Едно силно общностно чувство, то може да се създаде и развие единствено около особено важна задача и мисия, засягаща интересите на мнозина и въвличаща една голяма част от общността. Задача, която надмогва личностното самоопределение и го подчинява в значителна степен на общностното.  

Моята теза е, че в българското общество вече близо две столетия има такава задача и има положителната силна страна на българския патриотизъм. Патриотизъм, който не е убежище за мошеници, за разлика от патриотарството и пуйченето, които ни се предлагат днес, който е тяхна същинска противоположност.

Това е възрожденският стремеж към промяна, към отскубване от ориенталския културен и политически модел, въплътен от Османската империя. Това е стремежът на строителите от края на ХІХ век към европеизация и откъсване от зависимостта към руския политически модел.

С две думи – стремежът за една модерна и свободна държава по европейски образец, цел, постижима единствено с радикални реформи и със съзнание за тежкото ориенталско наследство. Днес този стремеж е немислим без трезва оценка на плачевните резултати от съветското владичество, от социалистическия икономически модел, от мафиотизирания  в зачатието си преход. 

 

В заключение – патриотизъм е да се погледнеш в огледалото и да видиш честно истината в очите, а не комплексарски да се залъгваш с бълнувания по отминало величие.



Тагове:   още,   малко,


Гласувай:
0



1. raddy - Да, съгласен...
24.11.2006 19:10
Ами ако погледнеш през огледалото през тъмни очила, какво виждаш?
Възможно ли е зад идеи като лична свобода, отговорност, индивидуализъм, радикални реформи за европеизация също да стоят мошеници?

цитирай
2. tsbotev - Не, не
24.11.2006 23:16
Патриотизмът е една абсолютно различна категория за мен. Това е чувството за отговорност и саможертва да защитиш Отечеството си. И нищо повече. То се проявява само тогава, когато съществува определена ситуация - в случая да е застрашена териториалната цялост на България. Всичко останало е друго. Съвършено друго. Тези категории са твърде сложни, но никога не са били изяснени в България. Ако Ви е интересно, можем да поспорим.
цитирай
3. ssstto - а
25.11.2006 00:29
как смяташ,писането на еуро вместо евро и историята около това пример за анти-патриотизъм ли е?
цитирай
4. raddy - не но безсмисленото защитаване на противното е патриотарство
25.11.2006 00:54
или нещо от рода на радоста кято изпитват хората от Мали Върбовник (селото на дядо ми) като виждат че понякога на табелката на автобуса от Дупница е изписано името на селото им. По принцип пише Голем Върбовник...;-)
цитирай
5. nakom - патриотизъм , родолюбие , саможертва, граждански дълг , отдаденост на каузата , героизъм
25.11.2006 16:06
сладките торби сено с които държавата кара стадото да умира или да и плаща данъци.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thehobbit
Категория: Политика
Прочетен: 892614
Постинги: 186
Коментари: 1374
Гласове: 2389
Архив
Блогрол