Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Toва е старият блог на Радан Кънев (известен още като The Hobbit из политическите форуми на родината). Тук се съхраняват архивни статии, постинги и изобщо различни позиции, някому дори интересни... Новият дневник на Радан е на radankanev.blogspot.com
Автор: thehobbit Категория: Политика
Прочетен: 662215 Постинги: 186 Коментари: 1376
Постинги в блога от Януари, 2007 г.
2 3 4  >  >>

Повод за този текст са предложенията на Момчил Кръстев за "алтернативи на НАТУРА 2000", които прочетох в MEDIAPOOL. 

Нямам причина да възразя срещу написаното от г-н Кръстев. 

Но ... то НЕ Е алтернатива на програмата НАТУРА 2000. Не е алтернатива, защото НАТУРА 2000, както вече отбелязах, е Закон, и то закон, наложен ни от ЕС - т.нар. acquis communautaire

Начинът, по който ще бъде приложен, е отделна тема. В България той се е изродил в схватка тип "Първична сила" между администрацията, бизнеса, собствениците на селскостопански земи и екоорганизациите* . 
Извиване на ръце, както си личи от тази статия в Дневник ... 


Moeто мнение (а надявам се - не само моето) е, че трябва да престанем да разглеждаме НАТУРА 2000 като благодат или чума, а просто като ФАКТ. Законът за биологичното разнообразие е твърде свободен в уреждането на начините за използване на земите в НАТУРА. Полезната енергия би била насочена в тази посока...


* Те, прочее, са разделени в позициите си на два лагера - тези, които са получили финансиране по проекти на НАТУРА и останалите ...

Категория: Политика
Прочетен: 1764 Коментари: 4 Гласове: 0
Последна промяна: 29.01.2007 17:46

Дааа, без майтап - вчера посетих Ковачевци, родно село на Жоро Тарабата (известен още като Жорж Зиду) и жив музей на социализЪма. 
Място, в което от сгради, хора и нрави лъха на онова специфично безвремие, което в последните години на комунистическия режим очерта добре познатата ни разруха на материята и ценностите на обществото. 

Препоръчвам пътя от Перник през Батановци, който осигурява преминаване само на 3 (три) километра от славното село Сирищник, в което е израсъл бащицата на днешните управляващи - несполучилия келнер от Балкантурист Гоце(в) Първанов

Ковачевци не е по-голямо от времето, когато са ви мъкнали там да гледате къщата на баба Парашкева. Само населението е позастаряло, също както и галошите на краката и каскета на главата. Бойният дух си е налице. На последните избори са гласували около 80 души - 62 от тях за Гоце. 

Ето и малко гледка от площада: 
imageimage

Тези сгради в стил късен червен кич пустеят и се рушат, с усилното съдействие на общинарите, които полагат неимоверни усилия да спрат настъплението на частния бизнес. Е, май успяват ... 

Ето я и общината: 

image


и 
image

Попаднах и зад стените на тази музейна сграда, по мраморните коридори, застлани с ония  килимчета, по които се разхождаха музейни експонати от онова време. 

Виден общински лидер (познайте от коя партия ) със звучното и смислово натоварено име Сталин Едикойси морно провлачваше крак през фоайето, намъкнал неизбежния кофражноскроен бозав костюм с широка червена вратовръзка, стигаща току-над шкембето. 

Пътуването ми - както може би сте се досетили - беше по работа. Работа не свършихме (пък и професионалната тайна не ми позволява да влизам в детайли), но от познавателна гледна точка беше полезно. Мога да ви уверя, че поне три закона и още десетина нормативни акта не действат на територията на града-музей. 

В замяна на което действа доброто старо правило - "Ние сме на власт, ние сме Закона", което в далеч по префинения си вариант от епохата на френския абсолютизъм звучало "La loi - c"est moi" 

image Tъй е било през XVIII век 

и тъй 

image

... през ХХ век.

Категория: Лични дневници
Прочетен: 3695 Коментари: 6 Гласове: 1
Или казано с прости думи - достигна 10 хиляди посещения. 

Благодаря на всички посетители. Ще се постарая да го поддържам в трудни и лесни дни, със забавни или мрачни (според повода) текстове и фотки. 

Ваш, 

Радан 

image
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2274 Коментари: 3 Гласове: 0
Последна промяна: 26.01.2007 16:02

Кавичките не са случайни. Скандал няма. Новина - още по-малко. 

Натура2000 всъщност са две Директиви на ЕС от "79 и "92 година. 

И един български закон - Закон за биологичното разнообразие - от ... 2002г. 

Ново нЕма. Има два основни проблема 
а) хроничното безхаберие на българското общество по отношение на собствените му правни норми в стил "ЗаконО е врАта У полето" . На закона не се гледа сериозно, докато не ти влезе в двора (в случая - буквално).

б) Безобразният стил на упражняване на държавната власт от администрацията, азбучен пример за принципи на "лошо управление", в т.ч. липса на прозрачност, корупция, пряко изнудване, бюрократична и практически непреодолима бюрокрация. 

Ще опитам да разгледам проблемите по-накратко, от няколко основни гледни точки: 

1. Екологичен и политически аспект. 
- Задължението на България да изгради екомрежата е безусловно. Неизпълнението му влече тежки санкции от ЕС, а и защитата на хабитатите е отдавна (2002) вътрешна българска норма. 

 -  Житейската необходимост от съхраняване на природата не подлежи на съмнение. Няма прилична държава, която да не въвежда определени ограничения за съхраняване/възстановяване на природната си среда и биологичното си разнообразие. Тези ограничения безспорно увреждат конкретни собственици на недвижими имоти и/или общности. Същностният политически въпрос е балансът на интересите и сериозната компенсация. 

- Трябва да се прави разлика между "защитена територия" по смисъла на Закона за Защитените територии и "защитена местност" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (Натура 2000). Местностите, попадащи в Натура, са в изключително меки режими на разнообразни и различни във всеки случай ограничения. С други думи, "попада в Натура" не значи, само по себе си, нищо. 

2. Стопански аспект. 

Безспорно, "попадането в Натура" се изразява в определени ограничения, които намаляват стойността на земята и потенциалните приходи от нея. Системата от компенсации е неясна (или необяснена). Увреждането на собствениците е твърде различно в различни случаи, понякога съвсем незначително, понякога равносилно на вкарване на земята в резерват (което обаче става след изкупуване по пазарна цена!!!). 

Същевременно, разширяването на зоните на "Натура 2000" облагодетелства собствениците на всички съседни застроени или годни за застрояване имоти, собствениците на хотели и жилищни сгради, голф игрища и пр. и пр. Част от корупционния натиск не е за "изваждане" на земи от Натура, а за "вкарването" на конкуренцията там. Така се създават предпоставки за запазване на цените на недвижими имоти (особено района на  Слънчев бряг), които бяха започнали доста сериозно да се сриват или повишаване на цени в други райони (Банско е типичен пример), които губят тренд на покачване.

Общо взето, всеки опит за създаване на " административен Рай " т.е. ограничаване на едни, за да бъде светло и чисто на други, завършва със забогатяването на трети, които са действали преди ограниченията.

Най-същественият стопански аспект на "Натура 2000" са т.нар. "Планове за използване на защитени зони", уредени в Закона за Защитените територии. Тези планове са възможност за собствениците да уредят правилата за използване на земите си със стопанска цел, при спазване на ограниченията на Натура.  

За съжаление, тези планове се одобряват по безобразно тежък административен път, но това е вече темата за

3. Административния аспект на "скандала". 

Ако има нещо "скандално", то е поведението на администрацията от 2002 година, когато е приет Закона за биологичното разнообразие, та до днес. 

- Границите на защитените зони по  Натура пълзят по картата като линии на разстановка на вражески армии. 

- В пълна тъмнина "Съветът на коалицията" чертае съобразно интересите на Кобурга в Рила, на Доган в Банско и на червената мафия перачи по морето. 

- "Обсъждането" се свежда пряка търговия с конкретни инвеститори и дори с рекетьорска инициатива от страна на администрацията (плащай за да не те вкараме в Натура). 

- Отдавна и двете групи, защитаващи конкретни интереси - еколози и собственици, са сведени до маргинални кряскащи агитки.

Много е трудно да бъда убеден, че навсякъде в Европа "Натура2000" е въведена по този начин, че съществуват детерминистки правила за работа на администрацията, които водят до подобна свинщина. 

Никоя администрация не е идеална, но "Лошото управление"  си има лица. 

Ето само едно от тях: 

image

Категория: Политика
Прочетен: 2103 Коментари: 3 Гласове: 0
В понеделник, 22 януари, по време на топовните салюти и черковните камбани по случай коронясването клетвата на Гоце(в) Първанов, се учреди Коалицията за чист европейски парламент

Предпочитам инициативата да говори сама за себе си (за съжаление сайтът изглежда не е 100% готов). 

Само ще кажа, че за мен беше чест да присъствам като учредител на тази инициатива, която включва доста интересни (някои-популярни, други - не) личности и организации. 

Извинявам се за качеството на снимката, правена е от мобилния ми телефон: 

image

Тук добавям линкове към първите отзиви в медиите, надявам се те да се умножават: 

Вестник Монитор

Вестник Новинар

Портал "Европа" , който е и участник в инициативата. Казаха ми, че е имало статия във вестник "Дума", но читателите на блога ми могат сами да се досетят колко често купувам това ... хммм ... издание .
Категория: Политика
Прочетен: 1337 Коментари: 1 Гласове: 0
2 3 4  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: thehobbit
Категория: Политика
Прочетен: 662215
Постинги: 186
Коментари: 1376
Гласове: 2384
Архив
Блогрол